Ajankohtaista

Pyynpäänkadun auringonkukkapelto puhkeamassa kukkaan

auringonkukka

Pyynpäänkadun ja Sorkantien kulmaukseen tehtiin tänä keväänä maisemapelto, johon kylvettiin auringonkukkia. Kaupunkilaiset saavatkin nyt halutessaan käydä poimimassa auringonkukkakimpun kotiin vietäväksi.

Kuivan kesän vuoksi auringonkukkia on kylvetty peltoon kahdesti. Tästä johtuen kukat ovat vielä hieman eri kehitysvaiheissa ja kasvusto on osittain epätasainen. Wihertoimesta toivotaankin, että auringonkukkia kerättäisiin maltilla – omiin tarpeisiin, ei myyntiin ja toisia kerääjiä ajatellen. Pellon reunaan tullaan asentamaan vielä lähipäivinä ”Saa poimia” -kyltti.

– Auringonkukat ovat Diana-lajiketta. Kyseisen lajikkeen varret eivät kasva kovin korkeiksi, mikä helpottaa kukkien hyödyntämistä kimpuissa ja maljakoissa, puistotyönjohtaja Sari Korsström kertoo.

Vastaavanlaisten maisemapeltojen perustamista jatkossa pohditaan tämän kesän kokemusten myötä.

– Katsomme millaisen vastaanoton auringonkukkapelto saa ja pohdimme sitten jatkoa. Olemme alustavasti katselleet jo sopivaa maisemapeltopaikkaa myös toiselta puolelta kaupunkia, Korrström sanoo.

Korrström kehottaa kukkien poimijoita ottamaan mukaan esimerkiksi veitsen, jolla varren katkaiseminen on helpompaa. Auringonkukkien varret ovat sitkeitä ja nyhtämällä mukaan saattaa tarttua koko varsi sekä viereisiäkin kasveja. Pellolla kulkiessa tulee varoa kasvavia kukkia.

– Toivottavasti auringonkukista on iloa mahdollisimman monelle, niin ohi ajaville kuin kimppua kerääville!

Maisemapellon perustamisvaiheessa urakoitsijana toimi Tomi Vaahtera.