Rakennusperinnön luentosarjassa kuullaan kokemuksia restauroinnista talon ehdoilla 26.2.

Rauman kaupungin kaavoituksen ja Rauman kansalaisopiston toteuttama suurta mielenkiintoa herättänyt luentosarja rakennusperinnöstä saa jatkoa tiistaina 26.2. klo 18 Posellissa. Sisustusarkkitehti, muotoilija Tauno Tarna puhuu aiheesta kokemuksia restauroinnista talon ehdoilla.

Kuva: Tauno Tarna

Muotoilu-uransa lisäksi Tarna on tunnettu rakennusperinnön suojelun puolesta puhuja. 1970-luvulla hän oli perustamassa Tampereella Pirkanmaan perinnepoliittista yhdistystä, joka syntyi estämään historiallisen kaupunkikuvan hävitystä. Hän muun muassa toteutti rakennusperinnön arvoa korostavan esityksen, joka kiersi kaikissa Hämeen kunnissa. Vuonna 2018 museokeskus Vapriikissa oli Tampereen puretuista taloista Kadonneet kaunottaret -näyttely, joka perustui pääosin Tauno Tarnan ja hänen puolisonsa Liisan kokoelmiin.

Porvoon Tuomiokirkon kupeessa sijaitsee Tauno ja Liisa Tarnan pihapiiri Solitanderska Gården, jonka rakennuksista vanhin on 1760-luvulta. Jokainen rakennuksista on restauroitu omilla ehdoillaan, säilyttäen eri historiallisia kerroksia. Restaurointityö jatkuu edelleen tutkimalla rakennusten arkkitehtuuria, käytettyjä väripigmenttejä ja tapetteja.

Tavoitteena on saada aikaan julkaisu talojen historiasta ja restauroinnista. Ympäristöministeriö on myöntänyt Solitanderin talon restauroinnista juhlavuoden kulttuuriympäristöpalkinnon. Tarnan työ rakennetun kulttuuriperinnön puolesta on jatkunut monipuolisena.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Luentosarjan tilaisuudet
Tiistai 26.2. klo 18–20, kulttuuritalo Poselli
Kokemuksia restauroinnista talon ehdoilla
Sisustusarkkitehti Tauno Tarna

Tiistai 19.3. klo 18–20, kulttuuritalo Poselli
Perinteiset rakenteet ja rakennustekniikat
Puuseppä, arkkitehti Lars-Erik Mattila

Tiistai 26.3. klo 18–20, kulttuuritalo Poselli
Täydennysrakentaminen
Arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen

Tiistai 2.4. klo 18–20, kulttuuritalo Poselli
Paikan kokeminen
Arkkitehti, TkT Tuija Lind

Tiistai 14.5. klo 18–20, kulttuuritalo Poselli
1900-luvun jälkipuoliskon arkkitehtuurin arvot
Museoviraston yliarkkitehti Sirkka-Liisa Jetsonen

Kuva: Tauno Tarna