Ajankohtaista

Rankkasateet vaikuttivat hetkellisesti uimaveden laatuun Otanlahdessa

Ihmisiä Otanlahden rannalla.

Viime sunnuntaina 29.7. ja maanantaina 30.7. Raumaa koetelleet rankkasateet vaikuttivat hetkellisesti uimaveden laatuun Otanlahden uimarannalla. Uimarannalta otettiin näytteet uimaveden laadun tarkastamiseksi keskiviikkona 1.8.2018.

Keskiviikkona otetun näytteen perusteella uimaveden laatu oli huono ja tilanteen varmistamiseksi otettiin uusintanäyte torstaina 2.8. Torstaina otetun näytteen tutkimukset ovat osaksi vielä kesken, mutta valmistuneiden tutkimusten perusteella ei ole syytä rajoittaa uimarannan käyttöä.

Samaan aikaan Otanlahden uimarannan näytteiden kanssa tutkittiin myös Saharannan ja Bergströmin lammen uimaveden laatu. Sahanrannan ja Bergströmin lammen uimavedet olivat hyvälaatuisia. Rankkasateet saattavat hetkellisesti huonontaa uimaveden laatua huuhtomalla pintaveden mukana epäpuhtauksia uimaveteen.

Uimavedestä tehtävien bakteeritutkimusten lisäksi arvioidaan syanobakteerien eli sinilevien esiintymistä rannalla. Sinilevän osalta uimaveden laatu voi muuttua hyvinkin nopeasti ja arvio uimaveden laadusta on tehtävä rannalla ennen uimaan menemistä. Otanlahden ja Saharannan uimaveden sekä Bergströmin lammen sinilevätilannetta arvioitiin tällä viikolla. Lapin uimarannan sinilevätilannetta on arvioitu viime viikolla. Uimavesissä ei todettu sinilevää.

Sinilevän on todettu olevan terveydelle haitallista. Sinilevää sisältävälle vedelle altistuminen saattaa aiheuttaa pahoinvointia, vatsavaivoja, allergisia iho-oireita, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Lisäksi sinilevät tuottavat maksa-, hermo- ja solumyrkkyjä. Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa sinilevää.

Terveysvalvonta arvioi uimavesien laatua taas ensi viikolla otettavien näytteiden yhteydessä. Ensi viikolla otetaan näytteet myös rantasaunojen uimarannoilta.