Ajankohtaista

Rauma 580 -juhlavuoden torijuhlaa vietetään 13.4. – ohjelmassa monipuolista musiikkia ja kiinnostavia keskusteluja

Rauman kaupunki järjestää Rauma 580 -juhlavuoden kunniaksi kaikille avoimen ja maksuttoman torijuhlan keskiviikkona 13.4. klo 9–19 Kauppatorilla. Aamupäivän esitykset ja sisällöt on suunnattu lapsille ja lapsiperheille. Iltapäivällä ja illalla kiinnostavaa ohjelmaa ja mukaansatempaavaa musiikkia on tarjolla myös nuorille ja aikuisille.

– Torijuhla käynnistyy juhlallisella rummutuksella, jota pääsee seuraamaan uudelleen vielä iltapäivällä. Pyyrman lukee myös Rauman kaupungin perustamisasiakirjan eli privilegiokirjeen tekstin juhlaväelle, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Aamupäivällä lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ihastuttaa lapsia riemastuttavalla sointimaailmallaan. Juhlassa esiintyy myös Sähköankerias-trio, jonka kappaleiden sanoituksissa kuuluvat esimerkiksi sanaleikit ja välittäminen.

– Lapset pääsevät Sähköankerias-trion konsertin aikana kokeilemaan rytmisoittimia, sankorumpuja, metallofonia ja sadeputkea sekä käyttämään saippuakuplakonetta, Stenfors sanoo.

Turun yliopiston Rauman kampuksen opiskelijajärjestöt pystyttävät puuhapisteitä torin laidalla sijaitsevan Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle. Aamupäivän aikana juhlassa esittäytyy myös 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Kiinnostavia keskusteluja ajankohtaisista aiheista

Raumalaiset pääsevät päivän aikana seuraamaan myös kahta kiinnostavaa keskustelutilaisuutta, jotka toteutetaan yhteistyössä sanomalehti Länsi-Suomen kanssa.

Lounasaikaan kaupunginjohtaja Esko Poikelan haastateltaviksi saapuvat Länsi-Suomen päätoimittaja Janne Rantanen, Rauman nuorisovaltuuston puheenjohtaja Noora Niemi ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelija Ville Järvinen. Aiheena on Rauman vetovoima.

Iltapäivän keskustelussa paneudutaan Rauman Lukkoon ja sen tulevaisuuteen sekä tarkastellaan seuran merkitystä kaupungille. Länsi-Suomen toimittajan tentissä ovat Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas ja urheilujohtaja Kalle Sahlstedt.

Ilta täynnä viihdyttävää musiikkia

Päivällä voi nauttia myös tanssimusiikista Hariolaxin tahdissa. Hariolax-yhtyeeseen kuuluvat Hannu Pärssinen, Jyrki Lehti, Kari Lehtomäki, Reijo Ylinen, Timo Koskinen, Arto Hyötyläinen ja Arto Nuotio. Torijuhlassa tähtisolistina nähdään Lea Laven.

– Juhlassa esiintyvät myös Tapio Niemi Apteekkar Nyyperinä ja Rauman Mieslaulajien kvartetti. Toiveet toteutuivat, kun saimme torijuhlaan mukaan paljon raumalaisia esiintyjiä ja ohjelmaa, Stenfors lisää.

Iltapäivän juhlaohjelman aloittaa Peltone & Kuka maksaa viulut? -kokoonpano, joka esittää euralaisen Mika Peltosen kirjoittamia lauluja pianolla vahvistetun jousikvartetin voimin. Sovituksista vastaa raumalainen musiikkipedagogi ja musiikinopettaja Taija Nummijärvi.

Ilta huipentuu herkistä kappaleistaan ja tunnelmallisista keikoistaan tunnetun Younghearted-yhtyeen keikkaan. Yhtyeen muodostavat laulaja Reeta Huotarinen sekä kitaristit Atte Ranta ja Emil Korkiakoski.

Juhlapäivä päättyy klo 19 Rauman kaupungintalon, Vanhan Raatihuoneen ja Pyhän Riston kirkon torneista sekä Kiikartornista soitettavaan iltasoittoon.

Torijuhlan ohjelma (pdf)

Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki Rauma sai kaupunkioikeudet 17.4.1442. Tänä vuonna Rauma viettää 580-juhlavuottaan.

rauma.fi/rauma-580-vuotta-juhlavuosi

Younghearted, Pietari Purovaara. Lea Laven. Peltone, Kuka maksaa viulut. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis_Nurmi, Nättinen, Törmänen, Oivo - kuva Tanja Koskinen. Hariolax - Kuva: Hans Lehtinen.