Rauma mukana kotimaisessa poistotekstiilikeräyksen pilottihankkeessa

Erivärisiä vaate- ja tekstiilijätteistä yhdessä kasassa.

Rauman seudun jätehuoltolaitos osallistuu Telaketju-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on etsiä poistotekstiileille sopiva käyttötarkoitus ja olla kiertotalouden edelläkävijä. Kyseisen hankkeen myötä Paimiossa pilotoidaan parhaillaan poistotekstiilien kierrätyslaitosta. Laitoksessa tehdään kehitystyötä, jotta tekstiileistä pystytään jatkossa erottelemaan kuidut hyötykäyttöön.

Poistotekstiilien keräysvelvoite tulee voimaan seuraavassa jätelain muutoksessa vuonna 2023.

– Raumalla tuleva keräysvelvoite todennäköisesti täyttyy jo nykyhetkessäkin eli olemme varautuneet tulevaan hyvin. Jätelain muutoksen myötä poistotekstiilien keräys saattaa laajentua koskemaan myös suurempia taloyhtiöitä, vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää sanoo.

Jätelaitosten lajittelemat poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen jätehuollon lajitteluhallille Turkuun jatkolajiteltaviksi. Jatkolajittelun yhteydessä poistotekstiilit jaetaan eri kuituluokkiin. Näin varmistetaan käsittelylinjastolle tulevan raaka-aineen ja siitä valmistettavien kuitutuotteiden laatu.

– Pilottilaitos kerää kokemuksia ja kehittää tekstiilikierrätyksen osaamista. Mitä paremmin kierrätettyjen tekstiilien kuidut saadaan eroteltua hyötykäyttöön, sen parempi. Erityisesti puuvillakuidun erottelu on tärkeää jatkojalostusta ajatellen. Hienoa tässä on myös se, että tekstiilijäte käsitellään nyt kotimaassa, Sillanpää kertoo.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Pirkanmaan Jätehuolto ja Rauman seudun jätehuoltolaitos ovat solmineet Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa yhteistoimintasopimuksen poistotekstiilin käsittelyn pilottilaitoshankkeesta.

Poistotekstiilikeräys Raumalla suosiossa

Raumalle asennettiin poistotekstiilin keräysastiat vuonna 2017. Tekstiilinkierrätystä oli Raumalla kyselty ja toivottu jo aiemminkin.

– Raumalaiset ovat hyvin innostuneita tekstiilin kierrättäjiä. Kun ensimmäiset poistotekstiilin keräysastiat saatiin paikoilleen, vastaanotto oli todella innostunutta, Sillanpää toteaa.

Poistotekstiilit lajitellaan Raumalla ja kuljetetaan Paimion pilottilaitokseen jatkokäsittelyyn.