Rauma-päivänä tornit avoinna yleisölle

Vanha Rauma, Isoraastuvankatu, kesä, Raatihuone, Pyhän Ristin Kirkko, Kauppatori

Rauma-päivänä on tänä vuonna ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkistamaan, miltä kaupunki näyttää torneista katsottuna. Kaupungin keskustassa on poikkeuksellisesti auki tornikohteita, joihin yleisöllä ei normaalisti ole pääsyä.

Rauma-päivän kunniaksi 17.4. kaupunki järjestää opastettuja kierroksia viidessä kaupungin tornissa sekä Lapin Linnavuorella. Neljä torneista on avoinna yleisölle vain Rauma-päivänä.

Rauman merimuseon torni on avoinna yleisölle klo 12.30–16, Pyhän Ristin kirkon torni klo 13–17, kaupungintalon torni klo 14–18 ja Vanhan Raatihuoneen torni klo 14–19.

Tornikohteisiin tutustutaan Rauman oppaiden ja museoiden henkilökunnan johdolla. Opaskierrokset alkavat puolen tunnin välein ilmoitettuina aukioloaikoina. Torneihin mahtuu kerrallaan rajoitettu määrä henkilöitä, ja jonotus tapahtuu vuoronumeroperiaatteella. Yksi kierros kestää noin 20 minuuttia.

– Kokeilemme nyt aivan uudenlaista ohjelmaa Rauma-päivään. Torneihin ei valitettavasti turvallisuussyistä mahdu montaa kerrallaan, mutta tornikierroksia voidaan jatkossakin järjestää, jos ne osoittautuvat suosituiksi, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors sanoo.

Lapin Linnavuorella on opas paikalla klo 16–18 ja kierroksia vedetään tauotta yleisömäärän mukaan. Vesitornilla opastettuja kierroksia järjestetään non-stoppina illalla klo 18–20. Kierrokset kestävät noin 20 minuuttia.

– Torneissa ja Linnavuorella pääsee paitsi näkemään kauniin maiseman, myös kuulemaan kohteiden mielenkiintoisesta historiasta.

Opastusta on myös mahdollista saada englanniksi, Leila Stenfors kertoo.

Linnavuori ja tornit, vesitornia lukuunottamatta,ovat vaikeakulkuisia kohteita, joten ne eivät sovellu liikuntarajoitteisille tai alle 12-vuotiaille lapsille.

Rauman maisemia yläilmoista voi katsella myös mukavasti kaupungintalon valtuustosalissa, missä on esillä valokuvaaja Jenni Tuuralan Rauma-aiheisia dronekuvia.

Ohjelmaa koko päivän

Rauma-päivän vieton voi aloittaa torilla Rakastunut Raumaan -kauppiaiden tarjoamilla pystökaffeilla.

Rauman museokohteisiin on vapaa pääsy päivän ajan. Marelassa voi esimerkiksi tutustua juuri avattavaan raumalaisen pitsin historiasta kertovaan näyttelyyn.

Kaupungin palvelupisteessä Pyyrmannissa voi päivän aikana osallistua Rauma-aiheiseen tietovisaan ja tutustua kaupungin palveluihin.

Ilta päätetään Rauma-salissa Rytmikkäästi kohti kesää -konsertilla, jossa esiintyvät Rauman Lyseon lukion ja Rauman musiikkiopiston bändit.

Tutustu tarkemmin Rauma-päivän ohjelmaan verkossa www.rauma.fi/rauma-paiva.