Ajankohtaista

Rauma sijoittui Indeksitalo 2021 -kiinteistökustannusvertailussa neljänneksi

Rauma ilmakuva kanalista

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2021 -selvityksen mukaan Raumalla on neljänneksi edullisimmat kiinteistökustannukset. Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet Suomessa tänä vuonna viime vuotta enemmän.

Kustannusten kehitys on ollut Raumalla maltillista. Tarkasteltaessa vakiomuotoisen kerrostaloyhtiön kiinteistöveroja, kaukolämpö-, vesi-, sähkö- ja jätehuoltokuluja kiinteistökustannukset ovat Raumalla kuukaudessa 2,46 euroa neliömetriä kohti. Esimerkiksi 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Raumalla 2660 euroa.

Kiinteistösähkön ja jätehuollon vertailuhinnat nousivat keskimäärin 2,1 prosenttia edellisvuodesta. Kiinteistösähkön kustannus pysyi Raumalla ennallaan, mutta jätehuollon kustannus nousi 3,6 prosenttia.

Kaukolämmön keskihinta nousi 1,2 prosenttia viime vuodesta, mutta vaihtelu oli huomattavan suurta. Raumalla vertailulukema pysyi vuoden aikana ennallaan – kaukolämmön kuukausikustannus on 1,05 euroa neliömetriä kohti.

Keskimääräinen vesikustannus nousi 1,8 prosenttia vuotta aikaisemmasta. Raumalla vesikustannuksissa ei ollut nousua.

Rakennuksen kiinteistövero nousi keskimäärin vajaan prosentin verran, ja tontin kiinteistövero keskimäärin 2,4 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Valtaosa kunnista ei nostanut kiinteistöveroprosentteja, kuten ei Raumakaan.

Indeksitalo-selvityksessä oli edellisvuosien tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 55 kunnassa.

Yhteenveto tuloksista (rauma.kiinteistoliitto.fi)

Indeksitalon kiinteistöverot ja maksut 2021 (rauma.kiinteistoliitto.fi)