Ajankohtaista

Rauma Triennale houkutteli runsaasti kävijöitä tylsyyden pariin

Hauenguanon aukion kaivo, taustalla Rauman taidemuseo.

Tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty nykytaidetapahtuma Rauma Triennale kutsui yleisönsä tarkastelemaan tylsyyttä 8.6.–15.9. Tapahtuma koostui kansainvälisestä nykytaidenäyttelystä, paikallisen koululaisryhmän toteuttamasta kuunnelmasta sekä julkaisusta, joka sisälsi kirjallisuuden nobelisti Joseph Brodskyn In Praise of Boredom -esseen uuden suomennoksen. Tylsyyden teema ohjasi sisällön lisäksi myös triennalen visuaalista ja tilallista suunnittelua. Näyttelyssä vieraili noin 3500 kävijää.

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys toteutui Rauman taidemuseolla ja sen pihapiirissä, josta se levittäytyi myös Tarvontorin käytöstä poistuneeseen kauppakeskukseen. Kesän aikana Triennaleen järjestettiin yhteensä 30 erilaista teemaopastusta ja muuta tapahtumaa. Taidemuseon pihan vanhassa leivintuvassa kävijöitä palveli pop up -vegaanikahvila Kosti.

– Rauma Triennale lähti luomaan uutta perintöä vanhoja juuria kunnioittaen. Ensimmäinen triennaali kysyi oikeutetusti, mikä on kansainvälinen nykytaidenäyttely tänään. Työryhmän vastaus oli pienen museon näköinen. Rakas tylsyys -näyttelyssä luotiin katse jokapäiväisiin tuntemuksiin, asioihin ja esineisiin, ja niistä löydettiin mitä monitahoisinta taidetta ja aineksia elämään. Näyttely toi ilahduttavalla tavalla nykytaiteen keinot lähemmäs arkista kaupunkiympäristöä sekä pienen paikkakunnan yhteisöä. Kävijöitä nauratti, mietitytti ja välillä kummastutti, ja näyttelyssä viihdyttiin pitkään. Tämä oli tärkein tavoitteemme, pohtia uusi alku ajassa, jossa ihmisen tulisi lähestyä itseään ja ympäristöään huolellisemmin, Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto kertoo.

Triennalen taiteilijoita olivat Nabil Boutros (EG/FR), Emma Jääskeläinen, Hertta Kiiski, Maija Luutonen, Paulien Oltheten (NL), Sari Palosaari, Martha Rosler (US), Jaan Toomik (EE) ja Elina Vainio sekä Rauman freinetkoulun viides luokka. Triennalen kuratoivat Anna Vihma ja Anna-Kaisa Koski.

Triennale jatkaa Rauman taidemuseon vuosina 1977–2016 järjestämää Itämeren alueen nykytaiteen biennaalia ja se järjestetään jatkossa kolmen vuoden välein. Triennalen ensimmäistä toteutusta tukivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Rauman kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

Seuraava Rauma Triennale toteutuu kesällä 2022.