Ajankohtaista

Raumalaiset teatterit ja kuvataide esillä Turun kirjamessuilla 6.-8.10.

Turun kirjamessut 2017Turun Kirjamessujen tämän vuoden ohjelma koostuu erilaisista Suomen äänistä. Maamme monet äänet kaikuvat Suomen juhlavuoden kunniaksi Turun Messukeskuksessa 6.−8.10. Suomen vanhimmat alan messut järjestetään nyt jo 26:nen kerran. Mukana on 770 esiintyjää, 500 ohjelmanumeroa ja yli 100 ohjelmatuottajaa.

Rauman kaupunki on mukana kirjamessuilla kuudetta kertaa. Tänä vuonna Rauman omalla osastolla ovat esillä erityisesti raumalaiset teatterit. Kirjamessuilla esit-täytyvät Rauman kaupunginteatteri, teatteriyhdistys Fake, sekä Kuuskajaskarissa kesäteatteria esittävä Jo-Jo teatteri. Rauman oma osasto on sisustettu pienoiskoossa olevaksi teatteriksi. Osaston pienelle lavalle nousee teattereiden lisäksi myös raumalaisia runoilijoita. Lisäksi Rauman osastolla esitellään joulua edeltävän ajan kuvataidetarjontaa.

Kirjamessujen Onerva -lavalla keskustelevat perjantaina kello 15 ”Rakastunut Ryti” -näytelmän synnystä käsikirjoittaja Tapio Liinoja ja Rauman kaupunginteatterin johtaja Otto Kanerva. Näytelmä saa ensi-iltansa Raumalla 14.10.

Sunnuntain yhdessä keskusteluhetkessä ovat aiheena ”meren äänet”. Keskustelijoina ovat runoilija, kirjailija Tuula Sandström Taivassalosta sekä luontokuvaaja ja kirjantekijä Raimo Sundelin Raumalta. Juontajana toimii raumalainen Juhani Korpinen.

– Keskustelu nostaa esiin ainakin sen, mikä on meren äänimaailmassa ihmisille tärkeätä ja mitä uhkakuvia siihen kohdistuu, arvioi keskustelun juontaja Juhani Korpinen.

Rauma on mukana myös Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntaliittojen yhteisellä ”Meri ja murteet” -osastolla. Maakuntaliittojen osaston vetonaulana on Rauman Merihistoriallisen Seuran Chapman-jolla, joka on rakennettu 1700-luvulla eläneen Ruotsin laivaston pääsuunnittelija Fredrik Henrik Chapmanin alkuperäisten piirustusten mukaan. Satakunnan ja Varsinais-Suomen yhteisen messuosaston teemana on maakuntien merellisyys sekä rikas murreperintö. Osasto esittelee molempia maakuntia ja saa messukävijän pohtimaan lounaissuomalaista identiteettiä kielen ja merellisyyden kautta.