Ajankohtaista

Raumalaiset toivovat saaristoon parempia palveluja retkeilyn rinnalle

Kuuskajaskari ja Kylmäpihlaja, Rauman saaristo, ilmakuva.

Raumalaiset haluavat saaristolta monipuolisia virkistyskäyttömahdollisuuksia, helpompaa saavutettavuutta ja parempia palveluita. Nämä käyvät ilmi Rauman kaupungin syyskuussa teettämästä kyselystä, jossa kaupunkilaisilta kysyttiin heidän mielipidettään Rauman saaristosta ja sen kehittämisestä.

Kyselyyn osallistui 200 raumalaista, joista suurin osa oli 20–50-vuotiaita. Vastaajat jakaantuivat tasaisesti sekä naisiin että miehiin.

Eniten raumalaiset haluavat viettää aikaa saaristossa retkeillen perheen ja ystävien kanssa sekä hyödyntää nuotio- ja eväspaikkoja. Veneily sekä hiljentyminen ja rauhoittuminen luonnon keskellä koetaan myös tärkeiksi asioiksi.

– Saaristolla on paikkansa raumalaisten sydämissä, ja se näkyy vastausten korkeassa määrässä. Vastauksissa ykkösaiheena oli virkistyskäytön monipuolistaminen ja parempi laatu, kuten myös saavutettavuuden parantaminen. Vastausten mukaan kaupunkilaiset ovat valmiita maksamaan saariston palveluista, esimerkiksi hyvästä ruuasta, majoituksesta ja kuljetuksista. Tämä antaa saariston toimijoille ja yrityksille hyvät mahdollisuudet kehittyä, matkailupäällikkö Irene Villanen sanoo.

Rauman saariston nykyisinä epäkohtina mainittiin heikko saavutettavuus ja yhteydet erityisesti pohjoispuolella oleviin saariin, retkeilyreittien puutteelliset opasteet sekä palveluihin liittyvän kootun ja ajantasaisen tiedon puute. Vastaajat kaipasivat myös tietoa saariston luonnosta ja historiasta esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Palveluista eniten kaivattiin lisää saunomismahdollisuuksia, ylläpidettyjä uimapaikkoja, nykyaikaisempia laituripalveluita sekä parempia kahvila- ja ravintolapalveluita.

Kaupunkilaisille toteutettu kysely on osa laajempaa saariston kehittämissuunnitelmaa, jota Rauman kaupunki laatii parhaillaan. Tavoitteena on tehdä suunnitelma, jossa määritellään Rauman saariston kehittämisen suuntaviivat vuoteen 2030 asti.

– Suunnitelman avulla ohjataan investointeja ja kehittämistä, ja sen toteuttamiseksi haetaan eri rahoitusvaihtoehtoja tulevina vuosina, Villanen kertoo.

Rauman saariston kehittämissuunnitelman laatimista rahoittaa Leader Ravakka. Hankkeen toteutusaika on 1.1.–31.12.2021 ja kokonaisbudjetti noin 32 000 euroa, johon kohdistuu 70 prosentin tuki. Hankkeen aikana kootaan saariston matkailun kehittämisen tietosisältö, joka tukee päätöksentekoa, saariston matkailun liiketoimintasuunnittelua ja markkinointia sekä kaupungin maankäyttöä alueella.