Ajankohtaista

Raumalaiset toivovat uusia ulkoilureittejä ja viihtyisää ympäristöä kävelyn edistämiseksi

Sakosta varottava kyltti ja ihmisiä kävelemässä Kitukrännissä.

Rauman kaupunki valmistelee kävelyn edistämisen strategiaa. Raumalaiset saivat osallistua suunnittelu- ja kartoitustyöhön vastaamalla sähköiseen kyselyyn 15.-30.4. Kyselyyn vastasi 217 kaupunkilaista. Vastaajien keski-ikä oli 50 vuotta ja 70 prosenttia heistä oli naisia.

Kyselyssä kartoitettiin kävelyn syitä ja tottumuksia. Vastaajat saivat merkitä kartalle myös omia suosikkireittejä ja kehittämiskohteita.

Lähes 80 prosenttia vastaajista kävelee päivittäin tai lähes päivittäin. Ilmoitetut matkat ovat tyypillisesti kävely- ja juoksulenkkejä tai virkistysmatkoja. Kävelyn pariin kannustavat raitis ilma, terveydelliset hyödyt sekä hyvä olo ja rentoutuminen. Maisema ja vehreys sekä viihtyisyys ja siisteys vaikuttavat eniten kävelyreittien valintaan.

– Raumalaiset toivovat kaupunkiin enemmän jalankulkureittejä ja kävelypainotteisia alueita kävelyn lisäämiseksi, suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja sanoo.

Nykytilanteessa raumalaisten kävelyreiteillä korostuvat keskusta-alue, merenranta sekä Pitkäjärven ja Äyhönjärven rannat. Myös Vanhan Rauman alue nousi esiin vastauksissa. Mielenkiintoinen ja vehreä ympäristö vaikuttavat kävelyreittien valintaan. Hankaliksi koetut paikat kävelyreittien varrella liittyivät turvattomuuteen ja vaikeakulkuisuuteen. Uusia ulkoilureittejä toivotaan lisää merenrannan läheisyyteen.

– Kyselyyn vastanneet liikkuvat runsaasti kävellen jo nyt. Nuorten osuus kyselyn vastauksissa jäi harmittavan vähäiseksi. Vastauksissa nousi kuitenkin selvästi esiin myös se, että on vaikea keksiä, miten omaa kävelyä voisi lisätä, Pajuoja kertoo.

Vastausten mukaan kävely merkitsee raumalaisille muun muassa parempaa mielialaa ja säilyvää liikuntakykyä. Myös ystävien tapaaminen kävelylenkkien merkeissä koetaan tärkeäksi.

Rauman kaupungin toivotaan kiinnittävän huomiota käveltävän kaupungin kehittämisessä esimerkiksi ympäristön kunnossapitoon ja siisteyteen, kävelijöiden priorisointiin, turvallisuuteen, tempauksiin ja tapahtumiin, opasteisiin, uusiin reitteihin sekä ympäristön viihtyisyyden ja kiinnostavuuden lisäämiseen.

– Kaupunkiympäristöstä voi nauttia parhaiten kävellen ja kaikilla aisteilla. Kyselyn vastauksissa nousi esiin hyviä nostoja – jalkautuneet ihmiset elävöittävät katukuvaa ja kasvattavat paikallista liiketoimintaa, päästöt vähenevät ja kävelystä saatavat hyödyt ovat myös terveydellisiä, Pajuoja toteaa.