Ajankohtaista

Raumalaisia lapsia ja nuoria kannustetaan harrastusten pariin

nuorisopassi

Valtakunnallista harrastusviikkoa vietetään 3.–9.9., minkä myötä Rauman kaupunki kannustaa lapsia ja nuoria kokeilemaan erilaisia harrastusmahdollisuuksia Färmi-nuorisopassin, liikuntakokeilujen sekä Lasten Liike -kerhotoiminnan avulla.

Nuorisopassi-sovellus käyttöön raumalaisille nuorille

Raumalla otetaan käyttöön nuorisopassi Färmi, joka mahdollistaa nuorille liikuntaan ja kulttuuriin kannustavia etuja. Passi aktivoidaan raumalaisille 6.–9.-luokkalaisille valtakunnallisen harrastusviikon yhteydessä 3.9. alkaen.

Palvelujen tarjoajat vievät harraste-edut verkkopalveluun, ja nuori voi hyödyntää niitä kätevästi älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen sovellus toimii myös ilman internet-yhteyttä, joten edut ovat käytettävissä missä ja milloin vain. Mikäli nuoren puhelin ei tue sovellusta, passista on saatavilla myös paperinen versio.

– Syksyllä nuorisopassiin on tulossa etuja muun muassa uimahalliin, keilahalliin sekä elokuvateatteri Iso-Hannuun, liikuntaneuvoja Iida Elonen kertoo.

Passin ovat kehittäneet Dyme Solutions Oy ja Porin kaupunki.

Lisäksi Rauman iltapäiväkerhot ovat sitoutuneet toteuttamaan harrastepassi-idean myötä liikuntaharrastusten kokeilua tulevan syksyn ja kevään aikana. Passina toimii paperinen lista, johon merkitään rasti jokaisesta liikuntakokeilusta. Liikuntakokeilut ovat joko iltapäiväkerho-ohjaajien itse toteuttamia lajeja tai liikuntaseurojen lajiohjauksia.

Liikettä lapsille myös kerhotoiminnan muodossa

Suomen Olympiakomitean Lasten Liike -kerhotoiminnan tavoitteena on saada liikunnallinen iltapäiväkerho jokaiseen peruskouluun. Raumalla liikunnallista kerhotoimintaa järjestetään harrastusviikosta lähtien 12 peruskoulussa paikallisten urheiluseurojen ohjaamana. Lukukautena 2018–2019 kerhojen vetovastuu on Pallo-Iiroilla. Mukana ovat myös Fera sekä Rauman Verkkopalloseura.

Liikuntakerhoissa on mahdollisimman monipuolista matalan kynnyksen liikunnallista toimintaa. Tuntien sisällöissä kuunnellaan myös lasten toiveita.

– Kerhoihin pyritään saamaan mukaan ensisijaisesti lapsia, joilla ei ole vielä liikunnallista harrastusta. Opettajat ja kouluterveydenhoitajat kannustavat lapsia mukaan toimintaan, Elonen sanoo.

Kerhot toimivat pääsääntöisesti iltapäivisin, mutta muutamissa kouluissa kerhotoimintaa on myös aamulla ennen koulupäivän alkua.

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien aktivointi edesauttaa Rauman Tarinan tavoitteen terveellisen, turvallisen ja palvelevan Rauman toteutumista. Vireä harrastustoiminta ehkäisee syrjäytymistä ja lisää lasten ja nuorten hyvinvointia.