Ajankohtaista

Raumalaisilta lapsilta ja nuorilta kerättiin ajatuksia koulujen ruokalistojen kehittämiseen

Kouluruokailua Kourujärven koululla

Rauman kaupungin perusopetuksen oppilaille ja lukion opiskelijoille toteutettiin huhtikuun alussa kouluruokakysely. Vastauksia saatiin yhteensä 1673. Tuloksia hyödynnetään tulevaisuudessa koulujen ruokalistojen uudistamisessa.

– Vastaajien määrä yllätti positiivisesti. On hienoa, että lapset ja nuoret haluavat vaikuttaa kouluruokailuun, ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelupäällikkö Rami Iltanen sanoo.

Kyselyn avulla kartoitettiin esimerkiksi kuinka usein oppilaat ja opiskelijat syövät koulussa. Ruokalistojen ruuista sai kertoa myös mielipiteitä. Lisäksi selvitettiin, mitkä kolme ruokalistoilla olevaa keitto-, kastike-, vuoka-, kappale- ja kasvisruokaa ovat oppilaiden mielestä parhaita.

– Lapset ja nuoret saivat myös valita, minkä viidestä eri ruokavaihtoehdosta he haluaisivat koulun aloitusviikolle elokuulle ja mikä omista lempiruuista pitäisi lisätä ruokalistoille, Iltanen kertoo.

Suurin osa peruskoulujen oppilaista ja lukion opiskelijoista syö koulussa lähes joka päivä. Harvoin kouluruokaa syövien yläkoululaisten ja lukiolaisten pieni määrä yllätti ruokapalveluissa.

– Aiempi käsityksemme oli, että alakoululaiset syövät kouluruokaa jokaisena koulupäivänä ja 7–9-luokkalaisten sekä lukiolaisten joukossa olisi suurempi määrä harvoin syöviä. On todella hienoa kuulla, että kouluruoka maistuu hyvin, Iltanen sanoo.

Perinteiset ruuat suosituimpia

Oppilaiden suosikkiruuiksi nousivat nakkikastike, lihamakaronilaatikko sekä uunimakkara. Perunapohjaiset laatikkoruuat, kuten broileri- ja jauhelihakiusaus sekä kirjolohilaatikko eivät saaneet suurta kannatusta.

– Myös kasvisruokien määrää toivottiin vähennettävän. Kasvisruokia tulee tulevaisuudessakin olemaan kouluissa, mutta reseptien kehittämiseen tullaan panostamaan entistä enemmän, Iltanen toteaa.

Oppilaat saivat lähettää vapaamuotoisia terveisiä ruokapalveluille.

– Mieltämme lämmitti suuresti lapsilta ja nuorilta saatujen kiitosten määrä, Iltanen iloitsee.