Ajankohtaista

Raumalaisissa museoissa vieraili ennätysmäärä kävijöitä kesän 2020 aikana

Marelan salin kakluuni

Rauman museokohteissa vieraili kuluneen kesän aikana 1.6.–31.8. ennätyksellisen paljon väkeä. Rauman taidemuseon kävijämäärät lähes tuplaantuivat, sillä viime vuoteen verrattuna kasvua tapahtui jopa 74,4 prosenttia. Myös Vanhalla Raatihuoneella ja Marelassa kävijämäärät nousivat selvästi.

– Taidemuseo oli elokuussa kiinni kolme viikkoa näyttelyn vaihtumisen vuoksi. Lähes 6000 kävijän tulos on silti huikea. Luvut ovat peräisin pääosin heinäkuun käynneistä ja Karjala-aiheisesta näyttelystä, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Vanhan Raatihuoneen kävijämäärätulos kasvoi viime vuoteen verrattuna 30,5 prosenttia ja Marelan 14,5 prosenttia. Raatihuoneella vieraili kesällä 2020 lähes 5000 kävijää ja Marelassa hieman reilu 5000 kävijää.

Kotimuseo Kirstin kävijämäärän muutos on maltillinen, sillä nousua tapahtui vuoteen 2019 verrattuna 3,1 prosenttia. Kuluneen kesän aikana vierailijoita kävi vajaa 4000.

– Kirstin pienemmäksi jäänyt nousu johtunee siitä, että koululaisten perinteiset Kirsti-viikot jätettiin tänä vuonna pitämättä koronaepidemian vuoksi, Kupari toteaa.

Rauman kaupungin tukeman Rauman merimuseon kävijämäärät nousivat vastaavana aikana 31,2 prosenttia. Kävijöitä oli tänä kesänä lähes 6000. Lisäksi Lönnströmin taidemuseon kävijämäärät kasvoivat viime kesään verrattuna 31 prosenttia.

– Raumalla ammatillisesti hoidettujen museoiden kokonaiskävijämäärä oli kesä-elokuussa vuonna 2019 yhteensä 20 424 henkilöä ja vuonna 2020 yhteensä 26 461 henkilöä. Nousua on tapahtunut kaikkiaan 29,6 prosenttia, Kupari sanoo.

Korona on vauhdittanut kotimaan matkailun suosiota, mutta koko maan museoiden tasolla vastaavaa nousuilmiötä kävijämäärissä ei kuitenkaan ole nähtävissä.

– Oman näkemykseni mukaan hyödyimme koronan tuomasta kotimaan matkailubuumista osittain Vanhan Rauman maailmanperintöstatuksen vuoksi. Rauma kiinnostaa matkailijoita ja samalla poiketaan myös museoissa. Vahva toiveeni on, että tämän kesän kävijät kertovat positiivisesta kokemuksestaan sukulaisille ja ystäville. Tämä voisi poikia nousua vielä ensi kesänkin kävijämääriin.