Ajankohtaista

Raumalla kehitetään koululaisten liikuntakerhotoimintaa

Pesäpalloa pelaava tyttö.

Rauman kaupungin ja paikallisten liikuntaseurojen yhteistyöllä toteutettu liikuntakerhotoiminta käynnistyi Rauman kuudessa alakoulussa viime syksynä. Toimintaa tuettiin Olympiakomitean Lasten liike -hankkeen rahoituksella. Jatkoa on luvassa, sillä syksyllä on tarkoitus laajentaa kerhotoimintaa kaikkiin Rauman alakouluihin. Olympiakomitea tulee tukemaan Rauman kerhotoimintaa jatkossakin ja myös Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt tälle vuodelle rahoitusta lasten liikunnan edistämiseen.

Rauman seuraparlamentti palkittiin hankkeen myötä koululaisille suunnatusta matalan kynnyksen liikuntamallin toteuttamisesta Satakunnan Urheilugaalassa 10.2. Kerhotoiminnan ideana on luoda liikuntamahdollisuuksia myös vähemmän liikkuville lapsille.

– Toiminnan taustalla on kaupungin ja liikuntaseurojen saumaton yhteistyö, Rauman kerhotoiminnan kuntakoordinaattori, liikunnan ohjaaja Kimmo Kouru sanoo.

Liikuntaa koulupäivien yhteyteen

Liikuntakerhot järjestetään heti koulupäivän päätyttyä. Syvärauman koululla on toiminnassa myös aamupäiväkerho. Kerhotoiminta pitää sisällään ohjattua liikuntaa, kuten pallopelejä, tanssia ja erilaisia urheilulajeja. Liikuntakerhotoiminnan toinen lukukausi on nyt käynnissä. Toiminnassa mukana ovat esimerkiksi Fera, Pallo-Iirot, Fudoshin Rauma, Rauman Dansseor ry sekä Rauman seudun urheiluampujat ry.

Rauman kaikki koulut kuuluvat Liikkuva Koulu -ohjelmaan, jonka myötä liikuntaa tuodaan lähemmäs lasten ja nuorten koulutyötä. Kerhotoiminnan lisäksi Rauman kouluissa on LiikUn ja Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kouluttamia 5.-6.-luokkalaisia välituntiliikuntaohjaajia. Liikuntaa, arkiaktiivisuutta ja toiminnallisuutta tuodaan mukaan opetukseen esimerkiksi taukojumpan avulla. Välituntejakin voidaan pidentää liikuntahetken mahdollistamiseksi.

– Liikunnan lisäämisellä on havaittu positiivisia tuloksia oppimiseen ja kouluviihtyvyyteen kun energiaa puretaan mielekkäällä tavalla, Kouru kertoo.

Liikuntakerhotoiminta, koulupäivien liikunnallistaminen, välituntiliikunta ja koulumatkat ovat pääasialliset tekijät, joilla koululaisia aktivoidaan liikkumaan.

Koululaisten koulumatkojen hyödyntämistä pohditaan osana arkiliikuntaa. Koulumatkojen turvallisuuteen kiinnitetään huomiota, jotta yhä useampi lapsi tai nuori voisi kulkea kouluun kävellen tai pyöräillen. Liikkuva koulu -työryhmissä aletaan pohtia myös yläkouluikäisten liikunnan lisäämistä.

Rauman Liikkuva koulu -tiimi palkittiin Satakunnan urheilugaalassa koulujen ja liikuntaseurojen välisen yhteistyön kehittämisestä.