Ajankohtaista

Raumalla kokeillaan sähköistä vaaliluetteloa vaalipäivänä 14.4.

Rauman kaupungintalo toimii eduskuntavaaleissa Tarvonsaaren äänestysalueen äänestyspaikkana varsinaisena vaalipäivänä 14.4. Tänä vuonna kaupungintalolla kokeillaan varsinaisena vaalipäivänä ensimmäisen kerran sähköisen vaaliluettelon hyödyntämistä.

Ennakkoäänestyksessä sähköistä äänioikeustietojärjestelmää on käytetty jo pitkään.

Äänestyspaikalle saapuessa äänestäjän henkilöllisyys todistetaan ja samalla äänioikeus kirjataan käytetyksi. Henkilöllisyystodistuksesta voidaan lukea viivakoodi tai vaihtoehtoisesti kirjata käsin henkilötunnus sähköiseen järjestelmään.

– Äänestyksen jälkeen sähköisestä äänioikeustietojärjestelmästä nähdään heti, kuinka moni valitulta äänestysalueelta on käyttänyt äänioikeuttaan, kaupunginlakimies Mikajuhani Numminen kertoo.

Vaaliluettelo on äänioikeusrekisteristä äänestysalueittain tulostettava luettelo henkilöistä, jotka eivät ole käyttäneet äänioikeuttaan ennakkoäänestyksessä. Sähköinen vaaliluettelokokeilu ei näy äänestäjille käytännössä, mutta sujuvoittaa äänestysprosessia.

Äänestystapahtumat kirjataan normaalisti kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kera ja äänestys toteutetaan perinteisesti äänestyslipuilla. Henkilöllisyystodistukseksi käy esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Raumalla eduskuntavaalien äänestys järjestetään noin 130 henkilön voimin.