Raumalla yksi uusi koronavirustartunta ja altistuneita

Rauman aluesairaala

Raumalla on todettu yksi uusi COVID-19 -tartunta sunnuntaina 2.8.2020. Tällä hetkellä tartunnan lähde ei ole tiedossa. COVID-oireiden ollessa moninaisia, ei tartuntaa osattu kyseisen henkilön kohdalla heti epäillä. Sairastunut on asioinut sekä yksityisen terveydenhuollon palvelussa, että Rauman terveyspalveluissa kiireellisellä vastaanotolla.

Karanteeniin on 3.8.2020 klo 17 mennessä asetettu kuusi terveydenhuollossa ja kuusi muissa kontakteissa altistunutta henkilöä.

Terveyspalveluiden kiireellisen vastaanoton odotustiloissa on asioinut useita henkilöitä samaan aikaan sairastuneen kanssa. Alustavan kartoituksen perusteella näistä 18 katsotaan altistuneeksi. Altistuneista osa on tavoitettu. Kaikki altistuneet pyritään tavoittamaan mahdollisimman nopeasti. Kartoitustyön edetessä altistuneiden määrä tarkentuu.

Koronavirustartunnan alkuvaiheen oireena voi olla kuumetta, päänsärkyä, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, painon tunnetta rinnalla, ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku sekä maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Noin 10 prosentilla potilaista alkuoireena voi olla suolisto-oireisto, kuten pahoinvointi, lievähkö ripuli tai vatsakipu, mutta yleensä potilailla on myös jokin muu koronainfektioon viittaava oire. COVID-infektiossa ei tyypillisesti ole merkittävää nuhaa. Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista. Yksittäinen oire on harvoin merkki COVID-infektiosta.

Edelleen on tärkeää muistaa käsien pesu, turvavälit ja oikea yskimistekniikka sekä sairaana kotona pysyminen. Oireiden ilmetessä tulee soittaa terveyspalveluihin ja yöaikana Satasairaalaan. Sairaalahoitoa vaativat potilaat hoidetaan Rauman osalta Satasairaalassa.

Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä sähköisesti omaolo.fi-palvelussa.