Ajankohtaista

Raumalle myönnettiin energiatukea käynnissä olevien rakennushankkeiden aurinkopaneelijärjestelmien toteuttamiseen

Aurinkopaneelit ovat suosittuja energiaratkaisuja.

Innovaatiorahoituskeskus Business Finland Oy on myöntänyt Rauman kaupungille rahoitusta uuden paloaseman, merikoulun C-rakennuksen ja uuden ravintolarakennuksen sekä Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen aurinkopaneelijärjestelmien toteuttamisen tueksi.

Kaunisjärven hyvinvointikeskusta koskeva rahoituspäätös saapui jo helmikuussa, mutta potti täydentyi vielä lokakuussa kahdella vastaavalla päätöksellä.

– Rauman kaupunki on HINKU-kuntana ja kuntien energiatehokkuussopimuksen mukaisesti sitoutunut uusiutuvan energian lisäämiseen. Kaupungin peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeissa huomioidaan aina suunnitteluvaiheessa mahdollisuudet uusiutuvien energianlähteiden käyttämiseen, energia- ja automaatioasiantuntija Matti Lehtonen kertoo.

Kaikkien kolmen käynnissä olevan rakennushankkeen suunnittelussa paneuduttiin aurinkopaneelien hyödyntämiseen, ja ne todettiin kannattaviksi hankinnoiksi. Uuden paloaseman aurinkopaneelien teho tulee olemaan 65 kWp, merikoulun C-rakennuksen ja ravintolarakennuksen yhteensä 70,40 kWp ja Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen 90,56 kWp.

– Haimme hankkeisiin 20 prosentin energiatukea, mikä on energiatehokkuussopimukseen liittyneille kaupungeille mahdollista. Haku johti kaikkien kolmen hankkeen kohdalla myönteiseen energiatukipäätökseen, mikä on todella hieno panostus uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen, Lehtonen sanoo.

Uudelle paloasemalle myönnettiin energia-avustusta 12 600 euroa, merikoulun C-rakennukselle ja uudelle ravintolarakennukselle yhteensä 10 240 euroa ja Kaunisjärven hyvinvointikeskukselle alkuvuodesta 12 140 euroa.

Business Finland Oy:n päätöksen mukaan kyseiset projektit soveltuvat rahoitettaviksi energiatuella, koska ne edistävät uusiutuvan energian käyttöä ja niiden ympäristövaikutukset ovat myönteisiä. Rahoituksella on projekteille merkittävä käynnistävä vaikutus lyhyen takaisinmaksuajan vuoksi. Business Finland määrittelee takaisinmaksuajan siten, että sen pitää olla ilman energiatukea 5–15 vuoden välillä. Energiatuen myöntämisen myötä kaupungin todellinen takaisinmaksuaika lyhenee.