Ajankohtaista

Rauman äänestyspaikoilla huomioidaan koronaturvallisuus

Lähikuvassa vaalien äänestyslipuke kädessä.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1. Raumalla kiinnitetään erityistä huomiota äänestyspaikkojen koronaturvallisuuteen.

Rauman jokaisella äänestyspaikalla on saatavilla käsidesiä ja kasvomaskeja. Vaalitoimitsijoiden työpisteet varustetaan suojaplekseillä. Lisäksi myös muun muassa turvavälien toteutumiseen sekä äänestyspaikkojen riittävään ilmanvaihtoon panostetaan.

– Äänestäminen on tehty mahdollisimman terveysturvalliseksi muun muassa Oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien vaalien järjestämistä koskevia ohjeita noudattaen. Paikalle voi tulla hyvillä mielin, lakimies Katri Ranta-Eskola kertoo.

Karanteenissa ja eristyksessä olevilla mahdollisuus ulkoäänestykseen

Koronan vuoksi karanteenissa tai eristyksessä olevilla henkilöillä on vaalipäivänä 23.1. mahdollisuus äänestää ulkona. Tällaisissa tapauksissa vaalilautakunnan kokoonpano käy toimittamassa yksittäisen äänestyksen äänestäjän oman äänestyspaikan ulkopuolella. Äänestäjä saa yhteyden vaalihuoneistoon soittamalla sen ulkopuolelle asetetussa julisteessa olevaan puhelinnumeroon.

– Viimesijainen vaihtoehto karanteenissa tai eristyksessä olevalle on äänestää ennakkoäänestysajan viimeisenä päivänä 18.1. Rauman pääkirjaston pihassa. Kyseessä on erityisjärjestely, ja asiasta tulee sopia ennalta soittamalla keskusvaalilautakunnan numeroon 044 793 3300. Järjestely on tarkoitettu tilanteisiin, joissa äänestäminen ei jostain syystä näyttäisi olevan mahdollista vaalipäivänä, Ranta-Eskola sanoo.

Sekä varsinaisen vaalipäivän äänestykseen että ennakkoäänestykseen liittyvistä erityisjärjestelyistä kannattaa tiedustella etukäteen keskusvaalilautakunnan numerosta 044 793 3300.

– Jos karanteeni- tai eristysaika jatkuu koko ennakkoäänestysajan ja vielä vaalipäivänäkin, henkilön kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä keskusvaalilautakuntaan. Tällöin äänestystapahtuma voidaan suunnitella etukäteen, Ranta-Eskola lisää.

Ranta-Eskola kannustaa kaupunkilaisia äänestämään aluevaaleissa heti kun se on mahdollista, jotta mahdollinen myöhempi eristys tai karanteeni ei haittaisi äänestämistä.

Osoitteessa vaalit.fi voi tutustua tarkemmin äänestäjien koronaohjeisiin.

rauma.fi/aluevaalit