Ajankohtaista

Rauman ikääntyneiden moniammatillinen asiakastiimi on tukena arjen haastavissa kohtaamisissa

Kuvistuskuvassa vanhuksen kädet

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 3.–10.10. Rauman ikääntyneiden moniammatillinen asiakastiimi esittelee toimintaansa teemaviikon puitteissa. Tiimi keskittyy erityisesti päihde- ja mielenterveysongelmaisten vanhusten palveluihin ja asiakaskohtaamisiin.

– Ikäihmisten päihde- ja mielenterveysongelmiin paneutuva moniammatillinen asiakastiimi on Raumalla uusi konsepti. Toimintamme käynnistyi kesäkuussa, palvelupäällikkö Arja Kumpulainen kertoo.

Asiakastiimi sai alkunsa Rauman kaupungin vanhuspalvelujen Hyvinvointia edistävät toiminnot -yksiköstä.

– Haluamme luoda moniammatillisen palveluverkoston. Toiveenamme on, että tiimin toiminta kehittyy ja helpottaa työskentelyä haasteellisissa asiakastilanteissa. Olemme saaneet eri tahojen edustajia mukaan tekemään arvokasta työtä ikääntyneiden parhaaksi, Kumpulainen sanoo.

Tällä hetkellä Rauman ikääntyneiden moniammatillinen asiakastiimi koostuu 16 jäsenestä, jotka ovat Hyvinvointia edistävien toimintojen arviointiyksikön ja kotiutustiimin, kotihoidon tukitiimin, päihdeklinikan, seurakunnan diakoniatyön ja Tukipalveluyksikkö Osmosen talon työntekijöitä. Tiimiin kuuluu myös Rauman terveyspalvelujen psykiatrinen sairaanhoitaja.

Mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Rauman kaupunki on mukana Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa -hankkeessa, jonka tavoitteena on auttaa tunnistamaan itsemurhariskin piirissä olevat henkilöt ja ehkäistä itsemurhia varhaisessa vaiheessa.

– Moniammatillisen asiakastiimin perustaminen ikäihmisten palveluohjausprosessin ja -tarpeen arvioinnin tueksi vaikeissa asiakastilanteissa sai esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämistyön kouluttajilta kannustavaa palautetta, Kumpulainen kertoo.