Rauman katukuvaan lisää pitsiroskiksia ja -graffiteja

Pitsigraffitien_maalausta_valtakadulla

Rauman Yrittäjät ry ja Rakastunut Raumaan -kauppiaat jatkavat keskustan elävöittämistä pitseillä maanantaina 15.7. Tarmo Thorströmin suunnittelemia kuvioita on jo levitetty roskisteippausten muodossa Nortamonkadulle ja katukiviin maalataan lisää graffiteja Valtakadulle.

Pitsigraffiteja maalattiin toukokuussa Vanhassa Raumassa yli 160 kappaletta. Mustia pitsejä on maalataan lisää Valtakadulle kaupungintalon ja Keskuspuiston väliselle alueelle. Maalattavien pitsimallien määrä on sama kuin Vanhassa Raumassa, eli alle kymmenen.

Pitsien koko riippuu kadun betonilaattojen koosta. Valtakadulla koko on 40 cm x 40 cm. Graffitit sijoitetaan noin kuuden metrin välein, liikenneturvallisuus huomioiden. Maalausten väri on musta, jotta niitä ei sotketa ajoratamaalauksiin. Mustien graffitien kuluminen on myös huomaamattomampaa.

– Pitsiä toivottiin muuallekin kuin Vanhaan Raumaan. Valtakatu ja Keskuspuiston läheisyys olivat seuraava luonnollinen askel näille kauniille maalauksille. Kaupungintalon kulmalta on lyhyt matka Kuninkaankadun alkuun, jossa edelliset pitsigraffitit sijaitsevat. Näin pitsit muodostavat eräänlaisen polun keskustaan, Rauman yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson kertoo.

Graffiteja voidaan maalata muuallekin, mutta vielä ei ole suunnitelmissa paikkaa tai uutta maalausajankohtaa.

– Meille ei ole tullut graffiteista palautetta, mutta kaduilla kävellessä olen huomannut ihmisten kuvaavan graffiteja mielellään. Hashtagilla #pitsigraffiti löytyy myös Instagramista julkaisuja. Pitsigraffitit elävöittävät katukuvaa omaleimaiselle tavalla ja herättävät mielenkiinnon, kun niitä näkee siellä täällä. Onhan muissakin kaupungeissa maalattu katuihin räsymattoja ja kirkkaita värejä, mutta pitsit on Rauman juttu, Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja sanoo.

Roska-astioitakin koristeltu pitsein

Yhteistyössä Rauman kaupungin Wihertoimen kanssa on toteutettu kuusi pitsiteippauksin koristeltua roskista Nortamonkadulle kanalinvarteen – Ravintola Buena Vistan eteen Kanalinrantaan sekä kaupungintalon eteen kanalin molemmin puolin. Aiemmin tänä kesänä Wihertoimi toi Tarmo Thorströmin suunnitteleman pitsiroskiksen Kuninkaankadun alkupäähän pitsimaalauksin koristellun penkin viereen.

Tällä kertaa toteutetut koristelut ovat kukin erilaisia. Pitsimallien nimet ovat Pihlajanlehti, Prinsessalai, Leviä ristmandel, Winoplätti, Mandelruusu ja Emelia. Teippausten värit vaihtelevat sijainnin perusteella harmaasta lohenpunaiseen ja oranssinkeltaiseen.

– Vielä en ole huomannut kommentteja uusimmista pitsiroskiksista Kaupungintalon edessä, Nortamonkadulla ja Ravintola Buena Vistan edessä. Sen sijaan Kuninkaankadulla Nortamonpuiston edessä olevat pitsipenkit ja pitsiroskis ovat saaneet mukavasti somehuomiota. Toiveita pitsiroskiksista alkoi sadella lisää. Kiva huomata, että raumalaiset haluavat pitsin näkyvän katukuvassakin. Pitsiroskikset tuovat elävyyttä ja omaleimaisuutta kaupunkikuvaan. Pitsiroskiksia on nyt seitsemän, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen Rauman kaupungin Wihertoimesta sanoo.

Pitsigraffitien maalauksen mahdollistaa Länsi-Suomen Väripiste Oy. Pitsigraffitit ja pitsiroskisten teippaukset kustantaa Rauman Yrittäjät ry. Roskisten asennustyöstä on vastannut Wihertoimi.

Pitsigraffitien kuviot on suunnitellut Tarmo Thorström.
Nortamonkadulle asennettiin kuusi uutta pitsiroskista.