Ajankohtaista

Rauman kaupungin nettisivuille positiivista huomiota kuntien kotisivututkimuksessa

nettisivut kuvakaappaus

Organisaatioiden viestintää opiskellut Jasmin Penttinen tutki 294 kunnan kotisivuja toimivuuden näkökulmasta, Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisussa Arvio kuntien kotisivuista. Rauman sivut sijoittuivat tutkimuksessa keskitason paikkeille – mobiiliversio on toimiva, nettisivujen sisältö selkeää ja murrekielinen ilmaisu etusivulla korostaa paikallisuutta.

Penttisen mukaan rauma.fi-sivuston mobiiliversiossa kuvat ja tekstit skaalautuvat hyvin mobiilikokoon ja sivusto toimii. Nettisivuista positiivisina asioina hän nostaa esiin esittelytekstin löytymisen etusivulta, kunnan tietojen helpon löydettävyyden, etusivun ajankohtaisasiat ja -uutiset sekä selkeän tekstin. Murrekielinen ilmaisu etusivulla tuo Penttisen mielestä esiin kaupungin persoonallisuutta ja paikallisuutta.

Penttinen toteaa, että kuvien käyttöä nettisivuilla voisi kehittää. Kuvia on käytetty rauma.fi-sivustolla runsaasti, mutta jossain kohdin on käytetty samoja kuvia, eri paikoissa. Valikosta avautuva navigointi ei aina mahdu kokonaan näytölle. Kohderyhmänavigoinnin Penttinen nostaisi päänavigoinnin alle.

– Pohdintani perustuu Kuntaliiton ohjeistuksiin sekä soveltuvin osin Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla olevaan käytettävyyden arviointiin. Hyviä pisteitä sai muun muassa kunnan perustietojen helposta löydettävyydestä, selkeästä verkkotekstistä, laadukkaista ja monipuolisesta kuvien ja videoiden käytöstä, persoonallisuudesta sekä kohderyhmien huomioimisesta, Jasmin Penttinen kertoo.