Ajankohtaista

Rauman kaupunki esittää henkilöstöravintola Kertun toiminnasta luopumista – tavoitteena on löytää tiloihin uusi toimija

Henkilöstöravintola Kertun ovi.

Rauman kaupungin omana toimintana tuotetusta henkilöstöravintola Kertun toiminnasta ehdotetaan luovuttavan kuluvan vuoden aikana. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 14.2.

Henkilöstöravintolan ateriapalvelut ovat julkisyhteisön ulkoista myyntiä, jolle lainsäädäntö asettaa rajoituksia. Kilpailulain mukaan ulkoisen myynnin toiminnasta syntyvää tappiota ei saa kattaa palvelujen myyntihinnoissa muille toimialoille.

Kuntalaki velvoittaa kuntia hinnoittelemaan toimintansa markkinaehtoisesti silloin, kun kunta tuottaa palveluita kilpailutilanteessa markkinoilla. Markkinaperusteisella hinnoittelulla tarkoitetaan hintatasoa, jonka suuruiseksi vastaava yksityinen toimija hinnoittelisi palvelut.

Lisäksi hankintalain mukaan ulkoisen myynnin osuus kunnan yksikössä saa olla enintään 5 prosenttia ja 500 000 euroa vuodessa.

Ruoka- ja puhtauspalvelut -taseyksikön ulkoisen myynnin osuus ylittää lain säätämät rajat, mikä edellyttää toiminnan tarkastelua ja ulkoisen myynnin vähentämistä. Henkilöstöravintola Kerttu palvelee tällä hetkellä vain Rauman kaupungin henkilöstöä ja rajattuja sidosryhmiä.

– Henkilöstöravintola Kertun toiminta ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa ja jotta se olisi, hintojen korotuspaine on merkittävä, noin 30 prosenttia nykyisiin hintoihin verrattuna. Toisaalta hintojen korotus voisi kasvattaa lisää ulkoista myyntiä yli raja-arvon. Henkilöstöravintolatoiminta ei kuulu kunnan järjestämisvastuulle kuten esimerkiksi koulu- ja varhaiskasvatuksen ateriapalvelut, joten jatkossa resurssit tulisikin kohdentaa näiden lakisääteisten palvelujen järjestämiseen, palvelujohtaja Pirjo Vainio sanoo.

Tavoitteena on löytää toimitiloihin uusi toimija, koska henkilöstöruokailu on tärkeä osa työhyvinvointia. Uusi toimija tulisi huolehtimaan kaupungintalon henkilöstöruokailuista sekä kokous- ja edustustarjoiluista ja ravintolatoiminnan kehittämisestä.

Henkilöstöravintola Kerttu sijaitsee kaupungintalokorttelissa. Kertussa ruokailee päivittäin noin 100 ruokailijaa. Kokous- ja tilaustarjoilun osuus on noin 40 prosenttia liikevaihdosta. Ravintolassa työskentelee kolme vakituista työntekijää, jotka mahdollisen toiminnasta luopumisen yhteydessä siirtyvät ruoka- ja puhtauspalveluiden muihin toimipisteisiin.