Ajankohtaista

Rauman kaupunki lahjoitti kiertopalkinnon Pohjoismaiselle Maailmanperintöyhdistykselle

maailmanperintöpalkinto

Pohjoismaisen maailmanperintökonferenssin yhteydessä 13.9. Rauman kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Pekka Wallenius luovutti perustettavaa pohjoismaista maailmanperintöpalkintoa varten teoksen, jonka vastaanotti Pohjoismaisen Maailmanperintöyhdistyksen puolesta yhdistyksen puheenjohtaja John A. Bryde.

Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys teki kokouksessaan Tukholmassa 21.6. periaatepäätöksen perustaa Pohjoismainen maailmanperintöpalkinto. Tunnustus tullaan myöntämään esimerkilliselle toiminnalle pohjoismaisen maailmanperintökohteen tai maailmanperintötyön hyväksi.  Yhdistys on laatimassa sääntöjä maailmanperintöpalkinnon myöntämisestä ja nimeää ensimmäisen palkinnon saajan seuraavan kahden vuoden kuluessa.

Teos koostuu jalava- ja kupariosasta. Puuosan pintastruktuuri viittaa perinteiseen piilukirveen työstöjälkeen. Kuparilevyyn on kaiverrettu ja kullattu palkinnon nimi, Nordic World Heritage Award, sekä maininta palkinnon myöntävästä yhdistyksestä. Käsittelemättömän kuparin patinoituminen kertoo ajan kulusta. Kupariin kaiverretaan tulevina vuosina palkinnon saavien tahojen nimi ja palkinnon myöntämisvuosi. Myös nimet patinoituvat ajan myötä ja uusin nimi näkyy kirkkaimpana. Teoksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Henri Raitio ja Mervi Tammi.

Rauman kaupunki on Pohjoismaisen maailmanperintöyhdistyksen jäsen ja sen hallituksessa on Rauman kaupungin edustus. Rauman kaupungin alueella on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Vanha Rauma nimettiin listalle vuonna 1991 esimerkkinä pohjoismaisesta puukaupungista. Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue nimettiin listalle vuonna 1999.

Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi järjestettiin Raumalla 11.9.–14.9.