Ajankohtaista

Rauman kaupunki on vuoden 2018 edelläkävijä sosiaalipalveluiden mobiiliratkaisuissa

Nuori tyttö käyttämässä kannettavaa tietokonetta ulkona.

Rauman kaupungin sosiaalipalveluille myönnettiin 9.10. CGI Groupin ICT-foorumipäivillä Vuoden 2018 edelläkävijä -titteli. Huomionosoitus perustuu Raumalla viime syksynä koekäytössä olleeseen ja tänä keväänä laajemmin käyttöön otettuun sosiaalipalveluiden mobiiliratkaisu -sovellus SOMAan. Rauma on ensimmäinen kaupunki, jossa palvelu on otettu sosiaalipalveluissa pysyvästi käyttöön liikkuvan työn tueksi.

Raumalla on käytössä CGI:n tarjoama Pro Consona -ohjelma, jonka kautta hoidetaan sosiaalipalveluiden asiakaskirjauksia. Kenttätyön tueksi on jo pitkään haaveiltu käytännöllisemmästä ratkaisusta. SOMA-sovelluksen avulla työntekijät voivat kirjata asiakkaiden tiedot ohjelmaan ajasta ja paikasta riippumatta.

– Mobiiliratkaisu helpottaa sekä nopeuttaa työtä ja kirjaukset ovat reaaliaikaisia. Samalla mahdollistetaan myös parempi läpinäkyvyys asiakkaalle. Häntä koskevat tiedot voidaan kirjata ja katsoa yhdessä kuntoon vaikka kotikäynnin yhteydessä, SOMA-sovelluksen koekäytössä projektipäällikkönä toiminut toimistosihteeri Aija Valo kertoo.

Koekäytöstä pysyväksi käytännöksi

CGI:n SOMA-palvelu koekäytettiin Rauman sosiaalipalvelussa viime syksynä. Koekäytössä olivat mukana sosiaalipalveluista aikuis- ja perhetyö, lastensuojelu sekä vammaispalvelut. Kokeilujakson aikana työntekijät pääsivät myös vaikuttamaan sovelluksen sisältöön ja antamaan kehittävää palautetta. Raumalla päätettiinkin ottaa mobiiliratkaisu laajempaan ja pysyvään käyttöön.

– Tällä hetkellä työntekijöillämme on 70 lisenssiä SOMA-sovellukseen. Mobiilisovellus on käytössä lastensuojelun lisäksi perhetukikeskuksessa, Sillanpielen toimintakeskuksessa, Sinkokadun palvelukeskuksessa, Rauman seudun TYP:ssa sekä avoterveydenhuollon puolella perhekeskuksessa, Valo listaa.

Nykyään Rauman sosiaalipalveluiden työntekijät hyödyntävät kenttätyössään SOMA-sovellusta tabletin avulla. Uudistuksesta on saatu positiivista palautetta niin työntekijöiltä kuin asiakkailtakin.

– Osa työntekijöistä pohtii jo, miten on aiemmin edes pärjännyt ilman mobiilisovellusta tässä työssä. Myös asiakkaat ovat olleet ilahtuneita sosiaalipalveluiden siirtymisestä digitaaliseen maailmaan, Valo toteaa.

SOMA on käytössä Suomessa vain muutamassa kunnassa. Aija Valo kokee huomionosoituksen Rauman kaupungille hyvin tärkeänä.

– Onhan se mahtavaa, että suurempienkin toimijoiden joukosta Vuoden edelläkävijä -titteli osoitettiin Rauman kaupungille.