Ajankohtaista

Rauman kaupunki osallistuu Energiansäästöviikkoon 11.–17.10.

Olemme mukana Energiansäästöviikossa! Meidän teoillamme on merkitystä.

Energiansäästöviikkoa vietetään 11.–17.10. Teemaviikon tarkoituksena on nostaa esiin suomalaisten energiankäyttöä ja keinoja tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä. Rauman kaupunki on yksi energiansäästöviikkoon osallistuvista työpaikoista.

– Haluamme vastuullisena kaupunkina olla tänäkin vuonna mukana energiatalkoissa. Rauma on HINKU-kunta ja kuulumme myös kuntien energiatehokkuussopimuksen 2017–2025 piiriin, energia- ja automaatioasiantuntija Matti Lehtonen kertoo.

Rauman kaupungin tilapalvelujen kaikissa hankkeissa tavoitellaan määräyksiä parempia lopputuloksia energiatehokkuudessa. Laskennalliset säästövaikutukset liitetään valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan vuosiraporttiin.

– Kaupungin rakennushankkeiden suunnittelussa selvitetään aina uusiutuvan energian mahdollisuudet, kohteen erityispiirteet huomioiden. Tulevissa hankkeissa on myös tarkoitus hyödyntää Karin kampuksen suunnittelussa opittua energiaan liittyvää optimointia, rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen kertoo.

Karin kampuksen uudisrakennushankkeessa tutkittiin rakenne- ja LVI-teknisiä ratkaisuja energia- ja kustannustehokkuuden näkökulmasta. Työ toteutettiin monitavoiteoptimoinnilla, jossa minimoitiin samanaikaisesti rakennuksen ostoenergiankulutusta sähkön ja kaukolämmön osalta sekä 25 vuoden elinkaarikustannuksia.

– Selvitystyön tuloksena ja konkreettisena esimerkkinä toimii laaja energiakierrätysjärjestelmä. Sen avulla kerätään lämpöä jäähdytysverkostosta, jätevedestä ja jäteilmasta lämpöpumpuille. Näistä tuotetaan lämpöä käyttöveteen ja eri lämmitysverkostoihin. Vasta tämän jälkeen, jos on lämmön lisätarvetta, turvaudutaan ostoenergiaan eli kaukolämpöön, Matti Lehtonen selventää.

Vinkkejä helppoihin energiatekoihin

  • Hyödynnä luonnonvaloa ja osavalaistusta mahdollisuuksien mukaan.
  • Käynnistä laitteet vasta, kun tarvitset niitä.
  • Sammuta tietokone ja näyttö päivän päätteeksi.
  • Tulosta vain tarpeellinen.
  • Ota virransäästöominaisuus käyttöön kaikissa laitteissa.
  • Liiku lyhyet matkat kävellen tai pyörällä.
  • Käytä vettä säästeliäästi.
  • Sammuta valot aina poistuessasi huoneesta yli 10 minuutiksi.

Ideoita energiatekoihin (motiva.fi)

Energiansäästöviikko 2021 (motiva.fi)