Ajankohtaista

Rauman kaupunki osallistuu juhlavuoden 580 niittyä -tempaukseen

Esko kylvää niittyä

Rauman kaupungin Wihertoimi haastoi kaupunkilaiset huhtikuussa mukaan Rauma 580 -juhlavuoden niittytempaukseen. Niityn voi toteuttaa esimerkiksi omalle takapihalle, kukkapurkkiin tai vaikka parvekelaatikkoon.

– Olemme haastaneet raumalaiset kylvämään 580 niittyä. Niityn voi perustaa kylvämällä siemeniä tai istuttamalla pikkutaimia. Piha-alueita voi jättää myös leikkaamatta ja seurata, mitä maan siemenpankista ponnistaa, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen kertoo.

Niittyjä voi merkitä kartalle ja kaupungin nettisivuilta voi tulostaa myös haasteesta kertovan infokyltin.

Haasteen taustalla on kaupunkiluonnon monimuotoisuuden edistäminen.

– Tiiviin kaupunkirakentamisen myötä niittyjen luontaiset kasvupaikat ovat vähentyneet ja näin ollen erityisesti pölyttäjien määrä on vähentynyt. Niittyjen perustaminen onkin yksi tapa lisätä kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, Pohjalainen sanoo.

Kaupungintalon sisäpihan niittyalueilla houkutellaan pölyttäjiä

Rauman kaupunki on mukana niittytempauksessa.  Kaupungintalon sisäpihalle istutettiin ja kylvettiin monilajinen yksivuotisten hyönteismyönteisten kylvökukkien niitty.

– Entisen yksilajisen kesäkukkamaan istutusalueelta löytyy nyt muun muassa haisusamettikukkaa, palloleijonankorvaa, sitruunaväriminttua, torvikukkaa, tähtikesäputkea, kosmoskukkaa, isoauringonkukkaa sekä ananaskukkaa. Väriteemana on Rauman värien mukaan sinikeltaisen eri sävyjä ripauksella valkoista ja vihreää, puistotyönjohtaja Päivi Luotonen kertoo.

Wihertoimi haastoi myös kaupunginjohtaja Esko Poikelan mukaan kylvöpuuhiin kesäkuun alussa.

– Kaupunginjohtajan kylvämissä siemenissä oli mukana useita lajeja, kuten kirjosalviaa, ruiskaunokkia, unikkoa, kehäkukkaa sekä isoauringonkukkaa. Keskustelimme samalla luonnontilaisten alueiden merkityksestä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden kannalta, Luotonen sanoo.

Myös kaupungintalokorttelissa sijaitsevan Hattulan talon ja vanhan kaupungintalon väliin on tulossa kukkiva niittyalue.

– Viime vuonna tehdyn kaivuutyömaan jälkeen havaitsimme, että tämän alueen maaperän siemenpankista pilkisti muun muassa kissankelloa ja ukontulikukkaa. Aluetta on tarkoitus ohjata kukkivaksi niityksi istuttamalla sinne lisää monivuotisia kukkivia luonnonkasveja, kuten kissan-, kurjen- ja harakankelloa, tummaa tulikukkaa, sikoangervoa sekä keltamaitetta. Pölyttäjille kriittisen kevään ja alkukesän parhaita ravintokasveja ovat kotimaiset rikkakasvit, alueella rehottava voikukka yhtenä niistä, Luotonen kertoo.