Ajankohtaista

Rauman kaupunki suunnittelee tavaralainaamoa – Sitra myönsi hankkeelle rahoitusta kesätyöntekijän palkkaamiseksi

Erilaisia lautapelejä pinoissa.

Rauman kaupunki osallistui Sitran Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailuun. Kaupunki suunnittelee tavaralainaamotoiminnan käynnistämistä, jonka kartoitus- ja toteutustyöhön palkataan myös kesätyöntekijä. Tavaralainaamon tarkoituksena on kannustaa käytettyjen tavaroiden kierrättämiseen sekä koota yhteen tietoa esimerkiksi Raumalla toimivista kirpputoriringeistä. Rauman kaupunki on yksi ideakilpailun voittajista, jolle Sitra myöntää rahoitusta kesätyöntekijän palkkaamiseen. Ideakilpailuun osallistujia oli 30, joista 10:lle myönnettiin rahoitus.

Sitra jakaa voittajakunnille yhteensä 60 000 euroa eli maksimissaan 6000 euroa yhtä kuntaa kohti. Sitran rahoituksella työllistetään yksi kesätyöntekijä kahdeksi kuukaudeksi Rauman kaupungille. Rahoituksella katetaan palkkakulut sivukuluineen. Rekrytointi alkaa, kun rahoitussopimus on solmittu Sitran kanssa. Hanke on käynnissä 30.9. asti.

– On hienoa, että saamme työllistettyä kesätyöntekijän suunnittelemaan tavaralainaamoa. Saamme hankkeen myötä myös kesätyöntekijän sparrausapua. Kesätyöntekijä verkostoituu niin Rauman kaupungin kuin Sitran työntekijöiden kanssa. Projektista on hyötyä Rauman kaupungin kestävän kehityksen eteen tehtävälle työlle, suunnittelija Jaana Suksi kertoo.

Tavaroiden lainaustoiminta on Raumalla aktiivista ja monipuolista. Sosiaalisessa mediassa on useita kaupunkilaisten ylläpitämiä kirpputoririnkejä, Rauman liikuntapalvelut lainaa liikuntavälineitä ja kaupungissa on useita käytetyn tavaran myymälöitä ja kierrätystoimintaa, kuten ruokahävikkikaappi pääkirjastossa. Myös kierrätystapahtumia järjestetään paljon.

– Tavaralainaamon tavoitteena on koota yhteen tietoa Rauman kierrätystoiminnasta ja -mahdollisuuksista. Haluamme kannustaa tavaroiden lainaamiseen. Kun lainauskulttuuri aktivoituu ja koetaan normaaliksi, se voisi samalla tuoda mahdollisuuksia esimerkiksi yritystoimintaan. Lisäksi kaupunki voisi kehittää ja laajentaa erilaisten tuotteiden lainaustoimintaa, Suksi pohtii.

Projektin aikana tehostetaan viestintää ja tavaralainaamo saa myös oman hashtagin, sillä sosiaalinen media tulee olemaan merkittävässä roolissa viestintäkanavana.

– Tulemme jakamaan sopivissa sosiaalisen median kanavissa muun muassa kuvia ja videoklippejä tavaralainaamoista sekä olemassa olevista käytetyn tavaran myyntipaikoista, Suksi sanoo.

Tavaralainaamolle mietitään projektin aikana sopivaa toteutustapaa sekä fyysistä paikkaa.

– Raumalla ollaan ennakkoluulottomia ja kierrätysasioita omaksutaan nopeasti. Rauma näkyy ja kuuluu kestävän kehityksen toteutuksissa jo valtakunnallisesti erilaisten teemaan sopivien projektien myötä. Olemmehan me myös yksi Hinku-kunnista. Rauma on vahvasti ja reippaasti kestävän kehityksen tiellä, Suksi iloitsee.