Ajankohtaista

Rauman kaupunki viettää ensi vuonna 580-juhlavuotta

Rauman kaupunki täyttää ensi vuonna 580 vuotta. Juhlavuotta vietetään läpi vuoden osana kaupungin ja sen yksiköiden toimintaa, Raumalla järjestettävien tapahtumien yhteydessä ja kaupunkilaisia osallistaen.

− Olemme laatineet juhlavuodelle ympärivuotisen ohjelmasuunnitelman siten, että kaikenikäisille raumalaisille löytyisi mielenkiintoisia osallistumismahdollisuuksia. Toivomme myös Raumalla tapahtumia järjestävien huomioivan juhlavuoden omissa ohjelmissaan, viestintäpäällikkö Raija Lehtorinne toteaa.

Juhlavuoden ohjelma alkaa tammikuussa Lumen-valotaideviikolla, johon kaupunki osallistuu yhteistyökumppanina, ja päättyy joulukaupunkiohjelmaan sekä Vanhan Rauman alueelle sijoittuvaan näyttävään jouluspektaakkeliin.

Suuri osa juhlavuoden ohjelmasta ajoittuu huhtikuussa vietettävän Rauma-päivän yhteyteen. Rauma-päivää vietetään pääsiäisestä johtuen hieman virallista päivää aikaisemmin keskiviikkona 13.4., jolloin kaikille raumalaisille järjestetään torijuhla. Vanhan kaupungintalon tilat avautuvat yleisölle, joka pääsee oppaiden johdolla tutustumaan muun muassa valtuustosaliin ja esillä oleviin kuvataideteoksiin.

− Kuntalaisia osallistetaan muun muassa Wihertoimen taidepenkkien sijoituspaikkojen suunnitteluun ja sinikeltaisten Rauma-kukkaniittyjen perustamiseen, Raija Lehtorinne kertoo.

Vuoden varrelle sijoittuu useita muitakin suuria ja pienempiä tapahtumia, kuten valtakunnallinen puurakentamisen seminaari, valtakunnallinen maailmanperintöfoorumi, Vanha Rauma ja Suomenlinna 30 vuotta -juhlaseminaari, ikäihmisten ystävänpäivätanssit, lasten pomppumaailma sekä vesidisco nuorille. Rahaa on varattu myös myöhemmin tuleville uusille tapahtumaideoille.

− Erityisen mielenkiintoista nähtävää tulee olemaan Raatihuoneella, kun asetamme huhtikuussa esille privilegiokirjeen, jolla Rauma sai 580 vuotta sitten kaupunkioikeudet, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari toteaa.

Juhlavuodelle on suunniteltu Rauma 580 -logo sekä visuaalinen ilme, joka linkittyy kaupungin visuaaliseen ilmeeseen ja joulukaupunki-ilmeeseen. Logo tarjotaan kaikkien Raumalla ohjelmaa järjestävien käyttöön. Visuaalista ilmettä käytetään kaupungin viestinnässä ja markkinoinnissa.

Valtuusto on myöntänyt juhlavuoden vieton kustannuksiin 20 000 euron määrärahan vuodelle 2021 ja 50 000 euroa vuodelle 2022.

− Kaupunginhallitus käsittelee 20.12. kokouksessaan ehdotusta, jonka mukaan vuoden 2021 määrärahasta käytettäisiin 10 000 euroa Alfred Kordelinin säätiön Rauman rahaston pääoman kartuttamiseen, Risto Kupari sanoo.

Vuonna 1988 perustettu rahasto tukee esittävää ja luovaa taidetta sekä käsityöperinnettä, palkitsee yhteiskunnallisesti merkittäviä saavutuksia ja tuotannollisia innovaatioita. Rauman rahaston pääoma oli elokuun 2021 lopussa 374 376 euroa. Pääoman vuosittaisesta korosta 4/5 jaetaan apurahoina ja 1/5 siirretään pääomaan. Vuonna 2021 Rauman rahastosta myönnettiin apurahoina 16 000 euroa, ja vuonna 2022 jakovaraa on 18 600 euroa.

Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, joka sai kaupunkioikeudet 17.4.1442. Meri- ja saaristokaupunki Rauma on kasvanut vireäksi ja moderniksi teollisuus- ja kulttuurikaupungiksi, jossa asuu nykyään noin 40 000 asukasta. Kaupungissa on kaksi maailmanperintökohdetta – omaleimainen Vanha Rauma ja salaperäinen Sammallahdenmäen muinaisjäännösalue.