Rauman kesäteekkarikampanjassa huomioidaan myös ulkomaalaiset opiskelijat

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelija merenkulun opiskelija sekstantti kädessä

Kesäteekkarien houkuttelemiseksi Raumalle on jo useana kesänä kampanjoitu asunto- ja bussikorttieduin. Vuonna 2020 kesäteekkarikampanjassa huomioidaan myös ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat. Kampanja on suunnattu Suomen teknillisten yliopistojen arkkitehti- ja diplomi-insinööriopiskelijoille.

Osaavan työvoiman löytäminen on yrityksille yhä merkittävämpi haaste. Teknologiateollisuus ry:n mukaan alan yrityksiin eri puolille Suomea tarvitaan vuosittain jopa 5 500 uutta korkeakoulutettua osaajaa, ja korkean osaamisen tarpeen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään. Tällä hetkellä diplomi-insinöörien osalta ollaan lähellä täystyöllisyyttä.

Lounais-Suomessa pitkään jatkunut talouskasvu on entisestään lisännyt alueen yritysten huolta osaavan työvoiman saatavuudesta. Vakituisten työpaikkojen ohella yrityksillä on haasteita houkutella diplomi-insinööriopiskelijoita opiskelukaupungeistaan kesätöihin Raumalle.

Osaajapulan ohella ongelmana on ulkomaalaisten opiskelijoiden alihyödyntäminen. Teknologiateollisuuden mukaan ulkomaalaiset diplomi-insinöörit ovat alihyödynnetty voimavara, vaikka korkean osaamisen imu teknologiateollisuudessa kasvaa ja pula osaajista on arkipäivää.

Rauman kaupungin kesäteekkarikampanja saa vuonna 2020 ensimmäistä kertaa kansainvälisen kulman, kun kampanjaan liittyvälle kampuskierrokselle lähtee mukaan Kansainvälisyyden hyödyntäminen ulkomaisen työvoiman saatavuudessa -hanke. Hankkeen tavoitteena on muun muassa tukea yritysten ja kansainvälisten opiskelijoiden verkostoitumista, sillä kesätyö on erinomainen paikka sekä osaajalle että yritykselle tutustua toisiinsa. Hanketta isännöi Rauman kaupunki.

– Olemme kampanjoineet kesäteekkareiden houkuttelemiseksi jo useana kesänä tarjoamalla kolmeksi kuukaudeksi maksuttoman asumisen sekä Rauman kaupunkiliikenteen bussikortin. Kampanja on suunnattu arkkitehti- tai diplomi-insinööriopiskelijoille Suomen teknillisissä yliopistoissa, eli Aalto-yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa ja Oulun yliopistossa. Etu on tarjolla noin 20 opiskelijalle ja kampanjaan voivat hakea myös ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat. Kesätyö lisää osaajien mahdollisuuksia asettua valmistumisensa jälkeen pysyvästi Raumalle, kesäteekkarikampanjan toteutuksesta vastaava yritysasiantuntija Heikki M. Nurmi kertoo.

Kesäteekkareita tavoitellaan ja kampanjaa markkinoidaan kampuskiertueella, joka vierailee Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston DuuniDayssa tiistaina 28.1.2020, Oulun yliopiston Pestipäivillä torstaina 30.1.2020 ja Tampereen yliopiston Yrityspäivillä torstaina 6.2.2020. Kampuskiertueella on mukana Raumalla toimivia yrityksiä.

Kampanjan hakuaika on 15.1.–30.4.2020.

Kampanjasivut