Rauman lasten parlamentti juhlii 10-vuotista taivaltaan – uusi jäsenistö valitaan jälleen syksyllä

lapset, nuoret, päätöksenteko

Lasten parlamentti on toiminut Raumalla jo 10 vuotta. Kaupungin nuorisopalvelut ja peruskoulut käynnistivät toiminnan vuonna 2010. Lasten parlamentti tarjoaa 4.-6.-luokkalaisille oman vaikuttamiskanavan. Tavoitteena on saada alakoululaisten mielipiteet kuuluviin kaupungin päätöksenteossa.

– Haluamme, että toiminnan myötä lapset oppivat yhteisten asioiden hoitamista. Tarkoituksena on monipuolistaa vaikutusmahdollisuuksia ja luoda toimiva sosiaalinen ympäristö, jossa korostuu onnistumisen ja yhdessä tekemisen ilo, nuoriso-ohjaaja Nina Kuusisto-Huuskonen sanoo.

Rauman lasten parlamenttiin kuuluu 27 jäsentä. Toimikausi on kaksi vuotta. Kauden 2020-2022 jäsenet valitaan syksyllä koulujen alkaessa. Lasten parlamentin toimintaa markkinoidaan alakouluissa syyskuun aikana. Opettajat valitsevat jokaisesta alakoulusta kaksi edustajaa mukaan toimintaan.

Lasten parlamentti kokoontuu noin kuusi kertaa vuodessa ja antaa tarvittaessa lausuntoja kaupungin toimielimille lapsia koskevien asioiden käsittelyssä.

– Uudet ja innokkaat jäsenet, muistakaa, että mielipiteillä on väliä, joten sanokaa ne ääneen, lasten parlamentin puheenjohtaja Seb Helamaa kannustaa.

Vierailu ystävyyskaupungissa kruunaa juhlavuoden

Nykyisen toimintakauden jäsenistö ideoi juhlavuoden kunniaksi ystävyyskaupunkitoiminnan käynnistämisen. Ystävyyskaupungiksi valikoitui Nokia.

– Päädyimme lähestymään Nokian lasten parlamenttia ja saimme innostuneen vastaanoton. Olemme sopineet vierailun Nokialle, ja reissuun lähdetään marraskuussa, mikäli koronaepidemian rajoitukset ja ohjeistukset sen sallivat, Kuusisto-Huuskonen kertoo.

Vierailu Nokialla piristää poikkeuksellista juhlavuotta. Retkelle lähtevät mukaan niin nykyiset kuin seuraavankin kauden jäsenistöt.

– Kuluva toimintakausi päättyy poikkeuksellisella tavalla. Vaikka juhlavuoden huomioiminen on ollut haastavaa, odotamme myös uuden toimintakauden alkua ja uusien jäsenien ideoita. Yritämme toteuttaa loppuvuonna jonkinlaisen juhlatempauksen myös kaupunkilaisille, Kuusisto-Huuskonen sanoo.