Ajankohtaista

Rauman Pitsiviikko järjestetään 23.–31.7. – koko ohjelma valmistuu toukokuun aikana

Esiintyjiä Pitsiviikolla savilanpuistossa

Rauman suurin kesätapahtuma Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna 52. kerran 23.–31.7. Kaupunki täyttyy yli 130 tilaisuudesta ja tapahtumasta – ohjelmaa on tarjolla kaikkiaan yhdeksän päivän ajan. Suosittuun kaupunkifestivaaliin odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Savilanpuistossa pääsee jälleen tuttuun tapaan nauttimaan maksuttomasta ja ikärajattomasta konserttiohjelmasta; keskiviikkona 27.7. vietetään nuorille suunnattua iltaa, torstaina 28.7. lavalla nähdään pitsimissikilpailu ja kuullaan Rauman Soittokuntaa, jonka solisteina 70-luvun teemakonsertissa ovat Markku Pekonen, Paula Kupari ja Jussi Lammela. Mustan pitsin yönä 29.7. konserttilavan tähtinä loistavat lastenmusiikkiyhtye Naattiorkesteri, fiftarirockia soittava AT’s Roots & Ramblin’, pop-folkduo Eva + Manu ja valovoimainen laulaja Pete Parkkonen.

– Pitsiviikon paluu Savilanpuistoon tarkoittaa ison yleisömäärän mahdollistavia keikkoja, joita järjestämme jälleen parin poikkeusvuoden jälkeen ilolla. Isojen yleisömäärien tapahtumia tulevalla Pitsiviikolla ovat myös keskustan kaduilla 27.-30.7. järjestettävät Kansainväliset Suurmarkkinat ja Kalatorilla 29.-30.7. järjestettävät Käsityöläismarkkinat, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa pitsiviikko.fi toukokuun lopussa ja painettuna Paperilehdessä 3.6. julkaistava Pitsiviikon koko ohjelma sisältää tällä hetkellä yli 130 tilaisuutta ja tapahtumakartalle on tulossa yli 70 merkintää. Kokonaisuudessa on mukana mittava joukko eri tahoja ja järjestäjiä.

– Ohjelma alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Mukaan mahtuu kymmeniä tapahtumia, kiinnostavien esiintyjien ilmaiskonsertteja ja -esityksiä, pitsin, kädentaitojen ja taiteen näyttelyitä sekä monipuolista lastenohjelmaa, kuten sirkusesityksiä ja keppihevoskulkue, Stenfors sanoo.

Rauman kaupungilla on tapahtuman järjestämis- ja koordinointivastuu, mutta kaikki kaupunkilaiset on kutsuttu mukaan Pitsiviikon tekemiseen ja tapahtumatoteutuksiin.

– Ohjelmailmoituksia on tullut koronavuosien jälkeen ilahduttava määrä. Pääsemme jälleen tekemään raumalaisten ja muualta saapuvien iloksi upeaa kesätapahtumaa. Olen aivan varma, että laajasta ohjelmatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin kiinnostavaa, Stenfors toteaa.

Työpajoissa tuunataan yhdessä

Vanhan Rauman Tammelan pihalla ja verstaalla pidetään Pitsiviikolla useita kädentaitojen työpajoja. Kierrätys, tuunaus ja luonnonmateriaalit näkyvät työpajojen ohjelmassa.

Pitsiviikko-verstaalla järjestetään muun muassa Rauma-neuleen yhteisneulontaa ja neuvontapaja. Mestaritekijät-ohjelman voittaja Niina Koivula ohjaa verstaalla kylttityöpajaa, jossa lapset ja aikuiset pääsevät tuunaamaan oman kyltin kotiin.

– Lisäksi Kesätonttu-työpajassa lapset pääsevät valmistamaan sauna- ja kotitonttuja luonnosta löytyvistä materiaaleista Pitsikaupungin Joulun tonttuteeman hengessä, kulttuurituottaja Sanni Tuuppa vinkkaa.

Posellista pitsin paras paikka

Raumalaisten nyplääjäyhdistysten pitsinäyttelyt järjestetään ensimmäistä kertaa samassa paikassa.

– Posellista tulee Pitsiviikolla pitsin paras paikka, kun taidokkaan nyplätyn pitsin ohella esillä ovat modernit pitsitaideteokset, Tuuppa iloitsee.

Nypläämään pääsevät Pitsiviikolla niin kokeneet kuin aloittelijatkin. Rauman kansalaisopiston järjestämällä tyllipitsikurssilla syvennetään jo opittuja taitoja ja harjoitellaan uutta tekniikkaa. Nypläystä pääsee kokeilemaan myös ihan jokainen tapahtumakävijä muun muassa pitsinäyttelyiden yhteydessä. Kilpailemaankin nypläyksessä pääsee, jos haluaa osallistua jo 20. kerran järjestettävään Nopein nyplääjä -kilpailuun.

Rauman 580-juhlavuodelle oma ohjelmakokonaisuus

Rauma 580 -juhlavuosi huomioidaan Pitsiviikolla raumalaisten esiintyjien ohjelmakokonaisuudella Marelan pihamaalla keskiviikkona 27.7.Viikon aikana kuullaan myös ympäri kaupunkia raumalaisia jaarituksia Nortamo-seuran esittämänä. Savilanpuiston lavalla piipahtaa torstai-iltana 28.7. raumalaisittain maailmanmenoa tarkkaileva Tapio Niemen Apteekkar Nyyper –hahmo.

Pitsiviikkoon voi tutustua tapahtuman nettisivuilla pitsiviikko.fi. Tapahtumailmoittelua kannattaa seurata myös sosiaalisen median kanavissa www.facebook.com/Pitsiviikko ja www.instagram.com/pitsiviikko/.

Pitsiviikko 52