Rauman Pitsiviikolle etsitään 50-vuotispitsiä

pitsi, pitsinnypläys, pitsiviikko

Rauman Pitsiviikko juhlii ensi vuonna 50-vuotista taivaltaan. Juhlan kunniaksi Rauman kaupunki on päättänyt järjestää pitsimallin suunnittelukilpailun. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä raumalaisten pitsiyhdistysten kanssa.

Rauman Pitsiviikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1971 juhlistamaan raumalaista pitsiosaamista. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään 50. kerran.

– Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pitkään järjestettyä tapahtumaa kuin oma pitsimalli, joka on suunniteltu tapahtuman inspiroimana, Pitsiviikon tuotannosta vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors toteaa.

Nykymuotoiseen kaupunkifestivaaliin kuuluu paljon muutakin kuin pitsinäyttelyitä, mutta käsityötaitojen ja paikallisen historian arvostus näkyvät yhä vahvasti tapahtumassa.
– Kilpailulla haluamme myös omalta osaltamme olla mukana pitsikäsityöperinteen ylläpitämisessä ja säilyttämisessä. Kilpailu on keino tuoda esille taitavia tekijöitä ja uusia malleja, Leila Stenfors sanoo.

Suunnittelukilpailussa etsitään nyplättyä pitsimallia, joka parhaiten ilmentää 50-vuotiaan kaupunkifestivaalin tunnelmaa sekä tuo uudella ja kiinnostavalla tavalla esiin tapahtumalle tärkeitä teemoja, joita ovat yhteisöllisyys, paikallisuus ja perinteet.

Tapahtuma on pitkään rakennettu yhdessä kymmenien paikallisten tahojen voimin. Kilpailijoiden tehtävänä on pohtia, miten tätä voisi ilmentää nyplätyssä pitsissä ja suunnitella uusi nypläysmalli.
Voittajatyö palkitaan ja kaikki kilpailuun osallistuneet työt pääsevät esille juhlavuoden 2020 Pitsiviikolla. Kilpailutöitä voidaan myös soveltaa juhlavuoden ilmeen suunnittelussa.

Kilpailuaikaa on marraskuun puoleen väliin asti. Kilpailuraati valitsee voittajan joulukuussa 2019. Kilpailun tarkemmat säännöt löytyvät Pitsiviikon nettisivuilta.

Rauman kaupunki on järjestänyt kerran aiemmin pitsimallikilpailun vuonna 1980. Silloin ensimmäisen ja toisenkin palkinnon voitti raumalainen nyplääjämestari Impi Alanko taidokkailla töillään. Edellisen pitsimallikilpailun työt ovat tallessa Rauman museon arkistossa.