Ajankohtaista

Rauman robottipuhelut herättävät kiinnostusta

robottipuhelujen äänitys.

Kaupungin maanantaina 15.3. lähettämä mediatiedote robottipuheluista on herättänyt laajasti mielenkiintoa ja aiheesta on annettu lisätietoja etenkin sosiaalisessa mediassa. Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen soittaa tuhansille raumalaisille huhti-toukokuussa. Puheluissa kaupunginjohtajaa avustaa robotti, joka puhuu kaupunginjohtajan äänellä ja kirjaa kuntalaisten vastaukset raportin muotoon. Kaupunginjohtajan puheluilla osallistetaan raumalaisia miettimään kotikaupungin tulevaisuutta osana uuden kaupunkistrategian valmistelua.

Kaupunki käyttää puhelujen toteuttamisessa uudenlaista tekniikkaa, mutta robotille vastaaminen on silti helppoa. Robotti tunnistaa ja tietää, minkä numeronäppäimen painaminen tarkoittaa mitäkin vastausta. Vastaukset tallentuvat tietokantaan ja robotti koostaa niistä myös raportin.

Ihmisiä on kiinnostanut esimerkiksi se, voiko robotti tunnistaa ihmisen puheen ja miltä robotin ääni kuulostaa? On myös tiedustelu, miten hyvin robotti osaa raportoida saamansa vastaukset, joita parhaassa tapauksessa on tuhansia.

Raumalaiset voivat kertoa robotille vastauksia myös vapaamuotoisesti. Robotti tunnistaa suomen kieltä hyvin, mutta Rauman murre saattaa tuoda jopa tekoälylle haasteita raportin laadintaan.

Tavoitteena on, että robotti tuottaa kerätyistä vastauksista mahdollisimman valmiin raportin. Tällöin ihmisen tehtäväksi jää lukea raportilta statistiikat sekä vapaat vastaukset.

Rauman kaupungin nettisivuilla julkaistaan keskiviikkona 17.3. robottipuheluista esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Myös MTV:n toimittaja halusi kertoa Rauman robottipuheluista Viiden jälkeen -ohjelmassa. Ohjelma esitetään tiistaina 16.3. kello 17.06 alkaen MTV:n kanavalla. Lähetyksen voi katsoa myös mtv.fi-palvelussa suorana tai jälkeenpäin.