Ajankohtaista

Rauman saaristossa retkeilyreittejä moneen makuun

Merimaisema Reksaaren luontopolulta

Rauman edustalla, Selkämeren kansallispuiston alueella, on yhteensä yli 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä. Reittien varsilta löytyy esimerkiksi vanhoja saaristolaistiloja, jäänteitä ryssänuuneista sekä maailmansodista. Omatoimiseen tai ohjattuun retkeilyyn tarkoitetut patikkareitit ovat viitoitettuja. Reppu selkään, vene alle ja saaristoon patikoimaan!

Ympäristöhoitaja Uula Jänkävaaran mukaan retkeilijöitä liikkuu saaristossa läpi vuoden, kesällä tietysti enemmän.

– Molemmissa isoissa saarissa, Reksaaressa ja Nurmeksessa, on paljon geokätköjä, mikä on lisännyt kävijöitä. Näistä saarista löytyy kuljettavia polkuja, jotka ovat pääsääntöisesti vanhoja metsäautotien pohjia. Nuotiopaikkoja on molemmissa saarissa useampia ja niitä huolletaan säännöllisesti, Jänkävaara kertoo.

Päivärannan saaristolaistila on lapsiperheiden suosiossa. Kävijöitä on lisännyt ja kiinnostanut saaressa asustelevat eläimet. Päivärannassa on kanoja, lampaita, pupu ja poneja. Lampaita on myös Sisaruksissa ja Rohelassa.

Nurmeksen saari on monipuolinen retkikohde

Suosikkiretkeilyaluetta Jänkävaaralta kysyttäessä on vastaus Nurmeksen saari – noin 20 kilometriä polkuja, monipuolinen luonto, aava meri Nurmeksennokassa sekä perinnemaisemia Päivärannassa ja Pinokarissa. Pihluksen säikkä tarjoaa hienoa hiekkarantaa ja ryssänuunit palan historiaa.

Hyviä laituripaikkoja on Pihluksessa ja Päivärannassa. Näihin saariin on saavuttava omalla veneellä, taksiveneellä tai vaikka vuokratulla kanootilla.

– Nurmeksen saari on hyvä retkikohde. Siellä on helppokulkuiset polut ja useita taukopaikkoja. Saarissa on myös muutamia vuokrattavia tiloja, kuten Vesiluoma ja Vuorisola sekä Rohela Reksaaressa. Niissä voi viettää muutaman päivän tutustuen saariin paremmin, Jänkävaara kertoo.

Tutustu tarkemmin Rauman saariston retkeilyreitteihin!