Rauman taidemuseon kesänäyttelyitä yhdistää muotojen ja värien leikki – Sanna Saarisen ja Ilona Talan näyttelyt avautuvat sisäpihalla

Sanna Saarinen Yhteinen historia -teos, 2020.

Kuva: Sanna Saarinen, Yhteinen historia, 2020

Rauman taidemuseon kesän pihanäyttelyt avautuvat suunnitellusti 11.6.2020. Näyttelyt esittelevät kaksi satakuntalaista nykytaiteilijaa. Sanna Saarisen 25-vuotistaiteilijajuhlanäyttely ”Vastakkain / vierekkäin” rakentuu taidemuseon makasiiniin ja navettaan. Ilona Talan ”Countryside” on esillä pihan nurmialueella ja myöhemmin myös kesäkahvilassa. Näyttelyitä yhdistää lämmin ja leikkisä suhde muotoihin, materiaaleihin ja väreihin.

Euralainen Sanna Saarinen (s. 1968) on paikallisesti hyvin tunnettu romutaiteilija, joka on toiminut taiteen kentällä Rauman ja Satakunnan alueella 1990-luvulta lähtien. Aktiivisen näyttelytoiminnan lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia Euraan ja sen lähialueille. Käsityöläisyys on ollut keskeisessä osassa tekstiilialan koulutuksen omaavan taiteilijan tuotannossa, jonka teokset alkoivat saada veistosmaisia piirteitä jo varhain. Myöhemmin kuvaan astui romurauta, jonka yhdistäminen pehmeään tekstiilimateriaaliin alkoi viehättää taiteilijaa. Materiaalien vastakohtaisuus veti puoleensa.Teoksissaan Saarinen käsittelee ihmisen perusasioita, arkielämää, tunteita ja ympärillä olevia maisemia. Mennyt aika on läsnä materiaalina käytettyjen käytöstä poistettujen tarvekalujen myötä. ”Toivoisin että taiteeni naurattaisi, lohduttaisi, auttaisi… Ihan mitä vain, kunhan herättäisi aitoja tunteita”, kertoo Saarinen.

Vastakkain / vierekkäin –nimellä kulkeva 25-vuotistaiteilijajuhlanäyttely käsittelee erilaisuuden kohtaamista ja yhteneväisyyksien löytämistä. Huumoria löytyy myös Saarisen uusimmista teoksista. Esillä on tänä keväänä valmistuneita lintuveistoksia, jotka kuvastavat erilaisista lähtökohdista ponnistavia ihmisiä, oikkuineen ja erilaisine olemuksineen. Makasiiniin rakentuva moniosainen, värikäs tekstiiliteos taas kuvastaa ihmisten vivahteita ja persoonia. Paperiarkkien kokoisista tekstiililaatoista koostuvan teoksen jokainen sävy on uniikki, kuten on myös meidän jokaisen elämäntarina. Tekstiiliteos keskustelee samassa tilassa olevan Vanhan Rauman vanhoista kattopelleistä rakennetun veistoksen kanssa, jonka ruosteiset pellinpalaset liittyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, aivan kuten historia ja kokemukset muodostavat yhdessä oman maailmankuvamme.

Taidemuseon sisäpihan nurmialueella esitellään huittislaisen Ilona Talan (s. 1995) eläinveistoksia. Ne ovat lähes luonnollisessa koossaan. Metallista valmistetut veistokset muistuttavat hieman 3D-mallinnosta ja ovat osittain läpinäkyviä verkkomaisen pintansa vuoksi. Tala kertoo: ”Olen pyrkinyt siihen, että läpinäkyvyys muistuttaa meitä katoavaisuudesta. Ja taiteeni aiheena ovatkin sen vuoksi usein eläimet, joiden kautta pyrin kuvaamaan meidän luontosuhdettamme ja erilaisia tunteita.”

Tala käyttää teoksissaan kirkkaita värejä, jotka tuovat kontrastia ja lämpöä kovaan ja kylmään materiaaliin, metalliin. Väreillä taiteilija kuvaa ja korostaa teosten tunnelmaa. ”Koen luonnon ja eläimet erittäin tärkeiksi itselleni, sillä olen kotoisin maaseudulta. Saan inspiraatiota useimmiten omista luontokokemuksistanikin ja tästä syystä haluan, että niistä välittyy arvostukseni luontoa kohtaan”, Tala kertoo.
Tala valmistui kuvataiteilijaksi keväällä 2018 Kankaanpään taidekoulusta. Hänen taiteellinen työskentelynsä painottuu kuvanveistoon ja maalaustaiteeseen.

Rauman taidemuseon kesäkahvila avautuu 1.7. Tänä kesänä kahvilayrittäjänä toimii Vanhan Rauman Kaffebar. Kahvilassa on esillä Ilona Talan maalauksia, ja tarjolla valikoitu valikoima Kaffebarin tuotteita. Kesäkahvila saa nimekseen Kaffebar Pop-Up Ilona kahvilanäyttelyn taiteilijan mukaan.

Taidemuseon pihanäyttelyihin on vapaa pääsy.