Ajankohtaista

Rauman taidemuseon syksyn näyttelyohjelmassa mestarillisia valokuvia sadan vuoden takaa ja suurikokoista taidegrafiikkaa

Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku

Rauman taidemuseon syksyssä nähdään kaksi näkemyksellistä satakuntalaislähtöistä taiteilijaa, joiden syntymien välillä on yli sata vuotta.

Valokuvanäyttely Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia pääosin 1910–20-luvuilta. Kuvat ovat arvokkaita dokumentteja sadan vuoden takaisesta Luviasta. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema, kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys, juhlat mutta myös tavallinen arki, lasten leikit ja naisten työt.

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan koko Luvian elämänmenoa ja omaa perhearkeaan. Taustatyössä on kerätty paljon muistitietoa.

– Hanna Heinilän valokuvien sommittelu on kekseliästä, asetelmissa on huumoria, ja joukossa on jopa selfieitä. Niistä välittyy oman aikansa kuva-aineistolle epätyypillinen leikkisyys ja lämpö. Parhaimmillaan Heinilä otti henkeäsalpaavan kauniita valokuvia, jotka häkellyttävät tänä päivänä. Hän on taidehistoriallinen löytö, eräänlainen Luvian Maier, kertoo näyttelyn kuraattorina toimiva Heta Kaisto viitaten vuosisadan taidelöytöön valokuvaaja Vivian Maierista.

Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Luvia Seor ry:n kokoelmista sekä Hanna Heinilän suvulta. Näyttely esitteleekin ensimmäistä kertaa Hanna Heinilän tuotantoa laajasti, ja siihen tuotetaan lapsille oma osuus. Näyttelyn lastenosuuden kuraattorina toimii kuvataiteilija Mollu Heino.

– Lapsille suunnatulla näyttelyosuudella tarjotaan mahdollisuus katsoa valokuvia hieman eri tavalla. Näkemään ja havainnoimaan opettelu eivät ole mitään yksinkertaisia taitoja vaan niitäkin voi harjaannuttaa – ja pitääkin, visuaalisessa maailmassa kun eletään. Hanna Heinilän kuvat tarjoavat välähdyksen lasten elämään sata vuotta sitten, näyttelyssä niitä tutkitaan ihmetellen ja oivaltaen, paljastaa näyttelyn toinen kuraattori Heino syksyn näyttelystä.

Näyttelyyn on kutsuttu mukaan mustavalkokuvaukseen erikoistunut valokuvataiteilija Katri Lassila, ja siinä tehdään tiivistä yhteistyötä myös luvialaisen Matti Luotolan kanssa. Luotola on tehnyt suuren pelastustyön Heinilän valokuvien jäljittämisessä ja digitoimisessa.

– Leukani loksahtivat auki, kun kohtasin Hanna Heinilän valokuvia ensi kertaa. Istuin autossa kunnantalon pihamaalla ja nostin varovasti postikortin kokoista lasinegatiivia kohti valoa. Lasilevyssä näin rautapyörätraktorit työssä Luvianlahden pellolla, ja kaukana taustalla erottui tuttu kirkon silhuetti. Jos tämä satunnaisesti katsomani negatiivi oli näin hieno, mitä kaikkea mielenkiintoista löytyisi sadoista muista lasilevyistä?, Luotola kertoo löydöstään.

Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo ja kyläyhdistys Luvia Seor ry julkaisevat kirjan Hanna Heinilän valokuvista. Kirjan kustantajana toimii korkeatasoisiin taidekirjoihin erikoistunut pienkustantamo Parvs. Valokuvanäyttely on esillä Rauman taidemuseon alakerrassa 16.10.-30.1.2022 välisen ajan.

Marraskuussa taidemuseon yläkerran valtaavat ulvilalaislähtöisen taidegraafikko Petra Koiviston (s. 1975) suurikokoiset monotypiat. Notes -näyttelyn suurimmat vedokset ovat leveydeltään 2 metriä. Koiviston työhuoneella Jalasjärven Luopajärvellä onkin Suomen suurimpiin kuuluva grafiikanprässi. Tekniikassa Koivistoa kiehtoo sen arvaamattomuus. Teknistä osaamista voi kehittää loputtomasti, mutta silti vedostusvaiheessa syntyy yllätyksiä.

– Työskentelyssäni laatta on kuin päiväkirjan tai muistikirjan tyhjä sivu. En suunnittele enkä luonnostele kuvaa, vaan haluan työskentelyni olevan mahdollisimman vapaata, hetkessä tapahtuvaa. Annan nähtyjen ja koettujen asioiden ja tapahtumien vaikuttaa työskentelyyni. Laatan telaus ja maalikerrokset ovat kuin ajatus kerrostumia, Koivisto kertoo työskentelystään.

Kuvataideakatemiassa opiskellut Petra Koivisto on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä, mutta Notes on Koiviston ensimmäinen yksityisnäyttely Satakunnassa. Se on nähtävissä 13.11.-30.1.2022 välisen ajan Rauman taidemuseossa.

Lue lisää Rauman taidemuseon tulevista näyttelyistä.