Ajankohtaista

Rauman taidemuseon vuoden näyttelyohjelma on julkaistu

Rauman taidemuseo syksyllä kuvattuna.

Kesällä Rauman taidemuseossa avautuvan Rauma Triennale: Imagine! Mitä jos! –nykytaidekatselmuksen taiteilijalista on julkaistu kokonaisuudessaan. Esillä on 21 tekijää tai työryhmää, suomalaista ja kansainvälistä taidetta. Samalla taidemuseo julkaisee näyttelyohjelman vuodeksi eteenpäin. Luvassa on korkeatasoista nykykuvanveistoa, raumalaisia juhlavuosinäyttelyitä sekä perusnäyttelyn uudistus.

Teemu Mäen ja Heta Kaiston kuratoima Rauma Triennale juhlii mielikuvituksen voimaa. Kuraattorit ovat kutsuneet taiteilijoita pohtimaan millainen maailma on, millainen siitä voi tulla, millaisen maailman uskallamme kuvitella ja millaisen haluamme luoda. Mukana olevat taiteilijat ovat Emma Ainala, Petri Blomqvist, Dovilè Dagiené (Liettua), Mollu Heino, Eeva Honkanen, Touko Hujanen, Maippi Ketola ja Harri Vähänissi, Riikka Keränen, Hanna Koikkalainen, Airi Kuronen, Marjo Levlin, Metamorfooseja-työryhmä, Kristina Norman (Viro), Yoko Ono (Japani/Yhdysvallat), Paavo Paunu, Jaakko Pietiläinen, Sepideh Rahaa (Iran/Suomi), Sara Rantanen, Toisissa Tiloissa -työryhmä, Kari Vehosalo ja 10 runoilijaa.

– Vuoden 2022 triennaali on syntynyt täysin koronaepidemian aikaan. Ajan sulkeutuneisuus näkyy näyttelyssä mielikuvituksen voiman, alitajunnan ja surrealismin teemoina. Halusimme nostaa aiheiksi myös rauhan, sodan sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksen. Kukaan ei olisi voinut arvata, kuinka ajankohtaisiksi teemat nousivat, näyttelyn toinen kuraattori Heta Kaisto kertoo.

Rauma Triennale: Imagine! Mitä jos! -näyttelyn kansainvälinen huippunimi on virolainen Kristina Norman, joka edustaa tänä vuonna kotimaataan Venetsian Biennaalissa jo toista kertaa. Liettualainen valokuvaaja Dovilè Dagiené on esillä herkillä klorofyllivedoksillaan ja taiteilija Yoko Onolta nähdään hänen harvoin esitetty elokuva Rape vuodelta 1969.

– Tulevan kesän kokonaisuudessa on mukana myös paikallisia taiteilijoita. Raumalaissyntyisen Airi Kurosen piirrosten ja kuvanveistäjä Paavo Paunun teoskokonaisuuden välille rakentuu väkevä vuoropuhelu. Kuraattoreina olemme halunneet nostaa esiin myös sanataiteen mahdollisten maailmojen hahmottajana. Näyttelyssä on lisäksi esillä kymmenen runoilijaa ja kielenkääntäjää, Kaisto sanoo.

Näyttely laajentuu myös Rauman ulkopuolelle Euraan. Kauttuan Ruukinpuiston ympäristössä nähdään korkeatasoinen näyttelykokonaisuus 11.6.–7.8.

Talvikauden pääohjelmistossa kuvanveistäjät Petri Eskelinen ja Katri Paunu

Rauman taidemuseon perusnäyttely on sulkeutunut uuden ripustuksen suunnittelutöiden ajaksi. Vuodesta 2009 asti esillä olleen Eino Valtosen kokoelman teokset puhdistetaan ja tilaan tehdään uusi ripustus, joka avautuu vuoden 2023 aikana. Siihen asti tila on vaihtuvien näyttelyiden käytössä.

Rauman taidemuseon syksyn ja kevään näyttelyohjelmassa nähdään kuvanveistäjiä. Lokakuussa avautuu kuvanveistäjä Petri Eskelisen yksityisnäyttely Replikaatiokriisi. Pinnalan ala- ja yläkerran käsittävä näyttely koostuu monitaitoisen taiteilijan mekaanisista veistoksista, pienoismaailmasta ja piirroksista. Samaan aikaan perusnäyttelytilassa avautuu 50-vuotisjuhliaan viettävän raumalaissyntyisen taidegraafikko Tommi-Wihtori Roströmin näyttely.

Helmikuussa 2023 taidemuseon alakerrassa avautuu raumalaissyntyisen kuvanveistäjä Katri Paunun laaja yksityisnäyttely. Paunun taiteellisen työskentelyn perustana on keramiikka materiaalina ja työskentelyprosessina, jonka avulla hän toteuttaa maalauksellisia, veistoksellisia sekä arkkitehtuurisia ulottuvuuksia tilassa. Paunun näyttelykokonaisuuden työnimi on Tulva.

Helmikuun aikana avautuu myös Rauman taideyhdistyksen 60-vuotisjuhlanäyttely taidemuseon yläkerrassa aikana. Taideyhdistyksen näyttelyn kuraattorina toimii Reine Leino.