Ajankohtaista

Rauman taidemuseossa avautuu kaksi uutta näyttelyä 19.3.

Hulda Leifsdóttir, Majakka, 2020, akryyli kankaalle

Rauman taidemuseossa avautuu lauantaina 19.3. sekä Rauman taiteilijanseuran ryhmänäyttely Sininen että RaumArs-taiteilijoiden Showcase-näyttely RaumArs 25. Sinisen värin moninaisiin merkityksiin syventyvä Sininen on esillä 19.3.–15.5. ja RaumArs-residenssiohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävä RaumArs 25 on esillä kokoelmatilassa 19.3.–30.4.

Sininen lumoaa Pinnalassa

Pinnalan päänäyttelytiloissa esillä oleva ryhmänäyttely Sininen haastaa Rauman taiteilijaseuran taiteilijoita tulkitsemaan sinisen eri merkityksiä. Näyttelyssä on esillä monipuolinen kokonaisuus maalaus-, veisto-, keramiikka-, valo- ja mediataidetta taiteilijoilta Ilkka Aho, Kirsi Backman, Mollu Heino, Jenni Lehtola, Hulda Leifsdóttir, Taru-Taina Nora, Katri Paunu, Aija R-K, Pia Salo, Heli Sammalisto sekä Rose-Mari Torpo.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija Helena Hietanen sekä taidehistorioitsijat Laura Kokkonen ja Aleksandra Turunen. Kuraattoreita inspiroinut sininen lumoaa monitulkinnaisuudessaan. Näyttelyn teoksille on haluttu antaa tilaa ja korostaa taidetta prosessina. Tuloksena on hallittu kokonaisuus, joka hengittää omassa rytmissään.

– Sininen liittyy mielessäni rajattomuuteen ja kaikkeuteen, koko planeettaa syleileviin mereen ja taivaaseen. Sininen hetki on raja päivän ja yön välillä, siirtymä arkipäiväisyydestä unen aikaan, taidehistorioitsija ja kuraattori Laura Kokkonen pohtii.

Taiteilijoiden ja kuraattoreiden tiiviissä yhteistyössä toteutettu Sininen juhlistaa Rauman taidemuseon ja Rauman taiteilijaseuran pitkäjänteistä yhteistyötä paikallisen taiteen saralla. Rauman taiteilijaseura ry on vuonna 1945 perustettu raumalaisten ja satakuntalaisten kuvataiteilijoiden järjestö, joka kuuluu Suomen kuvataidejärjestöjen liittoon. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kuvataidetta Raumalla ja ympäristössä, toimia kuvataiteen ja sen harjoittajien yhdyssiteenä ja etujärjestönä sekä lähentää taiteilijoita ja taideyleisöä.

RaumArs 25 korostaa ystävyyttä ja yhteistyötä yli rajojen

Kokoelmatilassa avautuva RaumArs 25 –pienoisnäyttely kertoo taiteilijaresidenssin 25-vuotisesta toiminnasta. Pieni historiakatsaus esittelee aiemmin residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden Marija Griniukin (Liettua), Colette Krogolin ja Matt Reevesin (Yhdysvallat), Mara Maglionen (Italia), Jihee Minin Etelä-Korea/Kanada) ja Ron Saundersin (yhdysvallat) teoksia. Näyttely tuo esille taiteilijoiden ja osallistujien yhteisen työskentelyn, ystävyyden, keskinäisen kunnioituksen ja asioiden jakamisen.

– Residenssityö on tärkeä osa taiteen ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, kansainvälisyyttä ja taiteen saavutettavuuden kehittämistä. Esillä näyttelyssä on muun muassa Colette Krogol ja Matt Reeves, jotka palaavat Raumalle tulevana kesänä kymmenen vuoden jälkeen ja tekevät yhteistyötä muun muassa Blue Sea Film Festivalin kanssa, RaumArsin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio kertoo.

RaumArsin residenssi on yksi Suomen vanhimpia taiteilijaresidenssejä. Sillä on lukuisia yhteistyökumppaneita sekä Raumalla että lähialueilla, muun muassa molemmat raumalaiset taidemuseot. Rauman taidemuseo on ollut residenssin pitkäaikainen kumppani, ja taidemuseon edustaja on ollut yhdistyksen hallituksessa toiminnan alusta alkaen.

– Olisi vaikea kuvitella Rauman kaupunkikulttuuria ilman RaumArsin kansainvälisten taiteilijoiden läsnäoloa. Residenssi tuottaa häkellyttävän määrän korkeatasoista taidekasvatusta ja –ohjelmaa ympäri vuoden, puhumattakaan ystävyyksistä ja yhteyksistä ympäri maailman. Aloite residenssistä pienessä kaupungissa on ollut edellä aikaansa monessa mielessä, Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto pohtii.