Ajankohtaista

Rauman talousohjelmassa tarkastellaan rakenteita, palveluverkkoja ja palvelutasoa

Rauma-tunnus sinisellä taustapohjalla.

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman ohjausryhmän kokouksessa tiistaina 12.2. kuultiin talousohjelman valmistelutilanteesta. Toimialoille on valmistelun helpottamiseksi ja kokonaistavoitteen saavuttamiseksi annettu euromääräiset säästöosuudet. Kokouksessa suunniteltiin myös, miten kesäkuussa 2017 toteutetun organisaatiouudistuksen vaikutuksia arvioidaan ja miten talousohjelma toteuttaa Rauman Tarinan strategisia tavoitteita.

Talousohjelmalla haetaan yhteensä 15 miljoonan euron tehostamis- ja säästötoimia nettomenoista vuosina 2019−2022. Perlacon Oy:n edustajat ovat haastatelleet tammi-helmikuussa toimialojen ja toimintojen viranhaltijoita ja käyneet heidän kanssaan läpi erilaisia tehostamis- ja säästömahdollisuuksia. Haastattelut jatkuvat helmikuun ajan.

Kaupungin kaikki toiminnot käydään tarkasti läpi ja niihin liittyvät tehostamisvaihtoehdot tuodaan yhteiseen keskusteluun. Valmisteluvaiheessa säästövaikutuksia haetaan 20 miljoonan euron edestä. Näin päättäjille jää mahdollisuus arvottaa toteutettavaksi esitettyjä kohteita. Kunkin toimialan tulee valmisteluvaiheessa esittää vaikutuksiltaan oman toimialansa osuuden verran toimenpiteitä. Toimialojen osuudet lasketaan suhteellisesti vuoden 2018 tilinpäätöksen ennakkotiedoista.

− Osa kaupungin palveluista on lakisääteisiä ja niiden tarjonnasta on huolehdittava. Tällaisten palvelujen kohdalla keinovalikoimissa ovat tuloksellisuuden ja tehokkuuden parantaminen. Lakisääteisten palvelujen lisäksi kaupunki tuottaa paljon muitakin palveluja. Ne kaikki on nyt tarkoitus käydä läpi ja katsoa, onko aihetta tehdä rakenteellisia tai toiminnallisia muutoksia tai tehostaa nykyisiä toimintatapoja ja prosesseja, kaupunginjohtaja Kari Koski toteaa.

Organisaatiouudistuksen vaikutusten arviointi tehdään vertaamalla nykyistä toimintamallia aikaisempaan. Tarkasteltavana ovat muun muassa kustannusten muutos, luottamushenkilötyön muutos ja kehittyminen, operatiivinen toiminta ja vaikutukset arkeen.
Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmalla tähdätään Rauman kaupungin talouden tasapainottamiseen. Taloustilanteen huomattavaan heikkenemiseen ovat johtaneet toimintakatteen voimakas kasvu muun muassa toimialojen menopaineiden, lakimuutosten talousvaikutusten ja työmarkkinaratkaisun takia, valtionosuuksien vähentyminen sekä yhteisöverotulojen heikkeneminen.

Vuoden 2018 tilinpäätös toteutui merkittävän alijäämäisenä, kuten myös vuoden 2019 tilinpäätöksen arvioidaan toteutuvan. Koska myös tulevaisuudessa valtionosuudet todennäköisesti vähentyvät edelleen, verotuloissa on haasteita, palvelutarpeet kasvavat ja edessä on mittavia investointeja, Rauman kaupunki on ryhtynyt konkreettisiin tehostamistoimenpiteisiin elinvoimaisuutensa turvaamiseksi. Rauma ei ole kuitenkaan kriisikunta, sillä kaupungilla on 123 miljoonaa kumulatiivista ylijäämää ja lainakanta on maltillinen.

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman ohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11.3.