Ajankohtaista

Rauman telakan alueen koronaepidemian voidaan katsoa olevan ohi

Telakan alue ilmakuvassa

Rauman terveyspalvelut on tiedottanut kuluneen kuukauden aikana telakan alueella todetuista koronatartunnoista. Alkuviikolla 120 työntekijältä otetuista satunnaistesteistä ei ole enää ilmennyt uusia tartuntoja.

Tähän mennessä telakan alueella on 17.9. alkaen todettu yhteensä 217 koronatartuntaa. Yksi työntekijä on tällä viikolla ohjattu uusintanäytteelle. Eristyksessä on vielä viisi työntekijää ja karanteenissa neljä.

– Telakan nykyinen epidemia-aalto on taltutettu hyvällä yhteistyöllä ja tehokkailla toimilla. Yhteistyö toki jatkuu ja syvenee edelleen, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Ulkomailta tulevilta työntekijöiltä otetaan edelleen PCR-näytteet aikaisintaan 72 tuntia maahan tulon jälkeen, eikä ennen negatiivista näytevastausta pääse telakka-alueelle. Samoin työntekijöiden viikoittaisia satunnaistestauksia jatketaan PCR-tekniikalla. Näistä testeistä voi vapautua esittämällä näytteenottajalle todistuksen täydestä koronarokotussuojasta.

– Edellisten lisäksi uudeksi toimintamalliksi suositellaan toistuvien itse tehtävien antigeenitestien käyttöönottoa telakalla. Tällaisesta testauksesta on hyvää kokemusta esimerkiksi Harjavallan akkutehtaan työmaalta ja Olkiluodosta, Uusitalo-Seppälä kertoo.

– Rauman kaupunki valmistelee parhaillaan telakan alueen toimijoiden kanssa Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräämien terveystarkastusten käytäntöjä. Lisäksi kaupunki jatkaa rokotustilaisuuksia telakan alueella. Rokotekattavuuden parantaminen on tilanteessa erittäin tärkeää, johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo.

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa. Rauman telakan tilannetta käsittelevään kokoukseen osallistuivat torstaina 21.10. myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Lounais-Suomen aluehallintoviraston edustajat.