Ajankohtaista

Rauman terveyspalvelut vaihtaa veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä uusiin

Raumalla on arviolta ollut noin 900 varfariinin (kauppanimi Marevan) käyttäjää. Varfariini on niin sanottu antikoagulantti, jota käytetään potilailla veren hyytymistä vähentävän vaikutuksen vuoksi. Tavallisin käytön syy on eteisvärinärytmihäiriön aivohalvausriski, syvä laskimotukos sekä keuhkoveritulppa.

Varfariini on ollut käytännössä ainoa suun kautta otettava antikoagulantti vuosikymmenien ajan, mutta viime vuosina markkinoille on tullut uusia veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä. Tämän myötä Rauman terveyspalvelut on vaihtamassa projektiluontoisesti mahdollisimman monelle varfariinia käyttävälle potilaalle uuden antikoagulantin.

– Lääkevaihto vaatii, että ensin löydetään ja tunnistetaan ne potilaat, joita lääkevaihto koskee. Sitten asiasta keskustellaan joko potilaan tai hänen omaisensa kanssa, koska potilastahan on tietenkin hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan ja vaihto kalliimpaan lääkkeeseen on myös taloudellinen kysymys, kertoo sisätautien erikoislääkäri ja osastotoiminnan ylilääkäri Katrimari Salmela.

Uusien antikoagulanttien etu on, että verikoeseurantaa ei tarvita. Näiden lääkkeiden pitoisuus veressä pysyy päivästä toiseen samana eikä lääkkeiden käyttöön liity ruokavaliosuosituksia, kuten varfariinin käyttössä.

– Projekti on nyt käynnistynyt lääkärien ja hoitajien vastaanotolla, ja osalla raumalaisistakin potilaista on jo päädytty lääkevaihtoon. Haasteena on kuitenkin löytää ne potilaat, jotka eivät syystä tai toisesta käy verikoekontrolleissa tai käyvät niissä liian harvoin. Projekti tullaan loppuvuoden aikana käynnistämään myös kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä yksityisiä toimijoita unohtamatta, Salmela jatkaa.