Rauman vanhuspalvelut hankki teknologiaa kaatumisten ennaltaehkäisyyn

mototiles

Raumalla testattiin toukokuussa Meditas Oy:n Moto Tiles -liikuntalaattoja ikääntyneiden tasapaino- ja reaktioharjoittelun tukena. Rauman kaupungin vanhuspalveluille ostettiin testauksen myötä kahdet Moto Tiles -liikuntalaatat.

Moto Tiles -liikuntalaatat on tekoälysovellus, joka on suunniteltu kaiken ikäisten tasapainon ja koordinaation harjoitteluun. Palvelu sisältää useita erilaisia harjoituksia fyysisen toimintakyvyn ja muistin kehittämiseen. Palvelupakettiin kuuluu kymmenen liikuntalaattaa. Laattojen keskellä on paineanturit, joita harjoituksen tekijän tulee painaa jalalla napakasti. Harjoitusten valinta tapahtuu helposti tabletilta.

– Vaikutuimme Moto Tiles -liikuntalaattojen tehosta kaksipäiväisen pilotin aikana. Ikäihmiset olivat innostuneita ja suurin osa heistä teki harjoitteita mielellään. Laattojen käytössä yhdistyvät liikunnallisuus, muistin harjoittaminen ja mukava yhdessä tekeminen, Siivonen toteaa.

Laattoja käytetään kesän aikana niin Linnavuoren palvelukodeissa kuin Kaunisjärvellä toimivassa intervalliyksikössä.

– Kesän aikana keräämme ylös käyttökokemuksia näistä kahdesta yksiköstä ja syksyllä järjestämme koulututusta isommalle henkilöstöryhmälle. Jatkossa laattoja on tarkoitus kierrättää yksiköiden välillä, jotta mahdollisimman moni ikäihminen pääsisi niistä hyötymään, Siivonen sanoo.

Raumalla toteutettu liikuntalaattojen kokeilu on osa Prizztech Oy:n Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanketta, jossa kehitetään tekoälyyn ja robotiikkaan liittyviä tuotteita ja palveluita. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR), Rauman kaupunki sekä Porin seudun kunnat Harjavalta, Kokemäki, Pori, Pomarkku ja Ulvila.