Ajankohtaista

Rauman varhaiskasvatuksessa varaudutaan henkilöstön koronasta johtuviin poissaoloihin

Lapsi piirtämässä.

Rauman kaupunki on laatinut varhaiskasvatuspalvelujen varautumissuunnitelman, joka koskee mahdollisia toimenpiteitä tilanteissa, joissa koronasta aiheutuu merkittävää henkilöstövajetta. Suunnitelman keinot otetaan käyttöön vain siinä tapauksessa, että henkilöstöä on paljon poissa eikä sijaisia ole saatavilla.

Varautumissuunnitelman toimenpiteet liittyvät lasten hoitoaikoihin, päiväkotien aukioloaikoihin, palvelujen yhdistämiseen, henkilöstösiirtoihin, iltapäivätoiminnan keskeyttämiseen sekä viimeisimpänä lapsen hoitamiseen kotona.

– Kaupungilla on velvollisuus tuottaa ja turvata lakisääteiset varhaiskasvatuspalvelut. Olemme valmistelleet varautumissuunnitelman, jonka osia otamme käyttöön, jos emme voi taata lapsille ja perheille turvallista varhaiskasvatusta. Toimenpiteille ei ole vielä ollut tarvetta, eikä niitä toteuteta ennen kuin tilanne sitä vaatii. Puuttuvien työntekijöiden tilalle pyritään ensisijaisesti rekrytoimaan sijaisia, vs. varhaiskasvatusjohtaja Jaana Ahvenjärvi kertoo.

Mikäli henkilöstöä ei ole riittävästi, huoltajia pyydetään ilmoittamaan lapsen tarkat päivittäiset hoitoajat, jotta henkilöstön työajat voidaan suunnitella niiden mukaan. Myös hoitoaikojen muutoksista tulisi ilmoittaa viipymättä.

Lisäksi tarvittaessa päiväkotien aukioloaikoja voidaan keskittää väliaikaisesti esimerkiksi klo 7.30–16.30. Tällöin huoltajia pyydetään järjestämään lapsen hoidontarve lyhennetyn aukiolon puitteissa. Aukioloaikojen muutoksista pyritään tiedottamaan mahdollisimman ajoissa. Varhaiskasvatuksen henkilökunta muuttaa ilmoitetut varhaiskasvatusajat vastaamaan päiväkodin aukioloaikaa.

Lisäksi päiväkoteja tai ryhmiä voidaan joutua sulkemaan ja toimintoja keskittämään. Myös avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatuskerhot ja muu avoin toiminta saatetaan keskeyttää.

Henkilöstöä voidaan joutua siirtämään ryhmästä ja päiväkodista toiseen. Konsultoivat varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja suomi toisena kielenä -opettaja sekä Papinpellon vuoropäiväkodin varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja hankesosionomi siirretään tarvittaessa väliaikaisesti lapsiryhmätyöskentelyyn.

Myös koulujen yhteydessä toimiva iltapäivätoiminta voidaan keskeyttää määräajaksi ja henkilöstöä siirtää varhaiskasvatuksen toimintaan.

Äärimmäisissä tilanteissa huoltajia suositellaan järjestämään lapsen hoito muilla tavoilla.

– Jos lasta ei voi tuoda varhaiskasvatukseen henkilöstövajeen vuoksi, asiakasmaksuakaan ei silloin peritä. Tämän viimeisimmän keinon käyttöönotto edellyttää sivistysvaliokunnan päätöstä maksuhuojennuksesta. Asia valmistellaan tarvittaessa valiokunnan päätettäväksi, Ahvenjärvi sanoo.