Ajankohtaista

Rauman yleisten uimarantojen vedenlaatua valvotaan läpi kesän

Ihmisiä Otanlahden rannalla.

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto seuraa Rauman yleisten uimarantojen veden laatua ja sinilevien esiintymistä ajalla 15.6.–31.8. Yleisellä uimarannalla eli EU-rannalla tarkoitetaan rantaa, jolla arvioidaan käyvän uimakauden aikana vähintään 100 uimaria päivässä. Pienillä yleisillä uimarannoilla taas arvioidaan käyvän alle 100 uimaria päivässä.

Ensimmäiset näytteet haettiin jo tiistaina 12.6. Rauman EU-rannoilta eli Lapista, Bergströmin lammelta, Saharannasta ja Otanlahdesta.

– EU-rannoilta otetaan näytteet jo ennen varsinaisen uimakauden alkua. Ensimmäisten näytteiden tulokset olivat hyvät, eikä sinilevää ollut rannoilla havaittavissa. Pieniltä yleisiltä uimarannoilta ensimmäiset näytteet otetaan maanantaina 18.6. Uimavesien tulokset tulevat Rauman kaupungin nettisivuille näkyviin, terveystarkastaja Sari Syngelmä kertoo.

EU-rannoilta otetaan näytteet vielä 25.6., 16.7. ja 8.8. Pieniltä rannoilta näytteitä kerätään kesän aikana 11.7. ja 6.8.

– Rauman uimarannoilla on yleisesti hyvä vedenlaatu. Esimerkiksi EU-rannoista Bergströmissä, Saharannassa ja Lapissa uimaveden luokka on määritelty erinomaiseksi ja Otanlahdessakin se on hyvä, Syngelmä sanoo.

Bakteerit tarkkailussa

Näytteistä määritetään E. coli, suolistoperäiset enterokokit ja veden lämpötila. Vedestä mitataan sellaisten bakteerien pitoisuuksia, jotka osoittavat uimaveden ulosteperäistä saastumista.

Havaintoja tehdään myös syanobakteerien eli sinilevien ja jätteiden esiintymistä. Syanobakteerikukinnan ennustaminen on yleensä vaikeaa, mutta lämmin ja tyyni sää sekä hyvät ravinneolosuhteet edistävät syanobakteerien esiintymistä.

Uimaveden ulosteperäinen saastuminen ja sinilevät voivat aiheuttaa haittaa uimareiden terveydelle, kuten esimerkiksi pahoinvointia sekä vatsa- ja iho-oireita.

EU-rantojen uimaveden laadun arviointi perustuu sekä yksittäisiin valvontatutkimustuloksiin että pitkäaikaiseen uimaveden laadun seurantaan. Kunkin rannan uimavesi luokitellaan erinomaiseksi, hyväksi, tyydyttäväksi tai huonoksi neljän uimakauden valvontatutkimustulosten perusteella. Uimaveden laadun arviointi perustuu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen 177/2008.

Rauman rantojen uimavesitulokset

Rauman yleiset uimarannat eli EU-rannat Pienet yleiset rannat rantasaunojen yhteydessä Muut pienet yleiset rannat
Bergströmin lampi Kaarojärven rantasauna Poroholman lomakeskus
Otalahden uimaranta Kaljasjärven rantasauna Seurakunnan kesäkoti
Saharannan uimaranta Lillonkarin rantasauna
Lapin uimaranta Mantereenpään rantasauna
Noitajärven rantasauna
Pitkäjärven rantasauna
Tenhonperän rantasauna