Ajankohtaista

Rohkeat ideat tervetulleita Rauman alueen yritystoimintaan

Ilmakuva Rauman kaupunkiympäristöstä.

Yritystoiminta Raumalla on vireää. Perinteisten metalli- ja koneistusalan yritysten rinnalla Raumalla on osaamista myös biotalous- ja cleantech-sektoreilla, jotka ovat uudistaneet kuvaa metsäteollisuudesta.

Elintarviketeollisuus on kasvanut Raumalla HKScanin myötä. Rauman kaupungin yritysasiantuntija Kaisa Kalliovuon mukaan olisi hienoa nähdä tällä toimialalla uusia avauksia. Myös nuoret työstävät ideoitaan entistä enemmän yritystoiminnaksi asti.

Rauman kaupungin yritysneuvonta on raumalaisten yrittäjien tukena vuoden ympäri. Rauman alueella toimii tällä hetkellä 2350 yritystä, joista 210 on viime vuonna perustettuja.

Yritysneuvojan apu on kysyttyä

Kalliovuon mukaan noin puolet raumalaisista yrityksistä perustetaan yritysneuvonnan kanssa yhdessä työstäen – mukaan mahtuu myös yhtiömuodon muutoksia ja yrityskauppoja. Täysin uudet yritykset perustetaan lähes poikkeuksetta yritysneuvojan avustuksella. Kalliovuo työskenteleekin enimmäkseen alkavien ja vähän aikaa toimineiden yritysten parissa.

Yrittäjyyttä pohtivat ideoivat nyt aiempaa enemmän yritystoimintaa oman päätyönsä ohelle. Koulujen loputtua liiketoiminnan perustamisessa näkyy usein piikki, kun esimerkiksi hyvinvointialaa opiskelleet nuoret haluavat perustaa oman toiminimen.

– Raumalla on tilaa yrittää ja toivonkin, että löytyisi repäiseviä ja poikkeaviakin ideoita joukkoon. Kun yritystoiminnan käynnistämistä pohtii, on hyvä miettiä mitä Raumalta puuttuu, Kalliovuo vinkkaa.

Yritystoiminnan kirjo Raumalla on laaja. Kauneus- ja hyvinvointialan yrityksiä on paljon, sillä näillä aloilla palkkatöitä on rajoitetusti tarjolla. Perinteisempää toimialaa edustavat metalli- ja koneistusalan yritykset. Laivanrakennusteollisuus on jälleen voimissaan Raumalla. Se on tuonut perässään laajan joukon kumppaniyrityksiä ja alihankkijoita, jotka luovat laajan verkoston isomman toimijan ympärille.

Yrittäjäystävällinen kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia

Itsekin yrittäjänä toimineen Kalliovuon mukaan Rauma on yrittäjäystävällinen kaupunki. Kaupunki tulee yrityksiä mielellään vastaan – toimintaympäristöä kehitetään ja yrityksille annetaan mahdollisuuksia.

– Yhteistyöverkostot ovat hyvät ja tiiviit. Kaupungista löytyy myös isoja vientiyrityksiä. Vanhan Rauman elävä kaupunkikeskusta on tietysti yksi vetovoimatekijä, Kalliovuo sanoo.

Asiakkaat ottavat usein yhteyttä suoraan yritysneuvojaan, mutta toisinaan myös esimerkiksi pankki tai TE-toimisto voi ohjata yrittäjän yritysneuvonnan pariin. Palvelu lähtee asiakkaan ja yrityksen tarpeista. Ensin selvitetään liikeideaa, kannattavuutta ja toimintaedellytyksiä sekä pohditaan talous- ja liiketoimintasuunnitelmaa.

– Mikäli yritystoiminnan perustaminen on mielessä, kannattaa kysyä neuvoja ennen kuin aloittaa. Yrityksen rekisteröinti netissä on helppoa, mutta esimerkiksi lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, Kalliovuo muistuttaa.

Yrityspalvelujen yhteystiedot
Vapaat tontit ja toimitilat

Raum Floska-yrittäjätapahtuma 12.12.2017. Mukana oli 20 yrityksensä kehittämisestä kiinnostunutta sekä yritysideaa hautovia osallistujia. Lisäksi mukana oli joukko puhujia ja huipputuomaristo.