Ajankohtaista

Rottien määrä Vanhan Rauman alueella vaikuttaa torjuntatulosten mukaan tavanomaiselta

Katukivetystä Vanhassa Raumassa

Ensimmäiset raporttitiedot Vanhan Rauman viemäreihin asetettujen rotanloukkujen tappamien rottien määrästä on saatu. Raportin lukujen perusteella rottien määrä Vanhan Rauman alueen viemäreissä vaikuttaa tavanomaiselta.

Vanhan Rauman alueen viemäriverkkoon on asennettu kymmenen loukkua alueen eri puolille. Laite havaitsee rotan liike- ja infrapuna-antureilla ja tappaa sen mekaanisesti, minkä jälkeen kuollut rotta huuhtoutuu pois viemäriveden mukana. Yksi asennetuista loukuista on rekisteröinyt yli 200 iskua heinäkuun kahden viimeisen viikon aikana. Muut loukut ovat rekisteröineet yhteensä kolmisenkymmentä iskua samana aikana. Loukuista kolme ei ole lauennut kertaakaan.

Syytä yhden loukun suureen iskumäärään on ryhdytty selvittämään muun muassa infrapunakameran avulla. On mahdollista, että esimerkiksi runsas kuuma vesi aiheuttaa loukun laukeamisen, mikä voi selittää osan iskuista. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon 33 lopussa. Loukut, joissa ei ole ollut iskuja, voidaan tulosten perusteella siirtää niille alueille, joilla iskuja on ollut paljon.

Torjunnan yhteydessä on havaittu, että viemäreihin lasketaan Raumallakin edelleen rotan ravinnoksi kelpaavia ruoantähteitä. Jokainen kaupunkilainen voi omalta osaltaan vaikuttaa rottien elinmahdollisuuksiin välttämällä ruoantähteiden, rasvan ja kaiken muun ravinnoksi kelpaavan aineksen päästämistä viemäriverkostoon.

Rottien torjunnassa on tärkeää huolehtia siitä, että jäte- ja kompostiastiat ovat tiiviitä. Niiden tiiviys on hyvä tarkistaa jokaisen tyhjennyksen jälkeen. Kaupunkialueella on havaittu rottien käyttävän syksyisin ravinnokseen omenapuista pudonneita omenoita. Pudonneet omenat olisikin syytä pyrkiä keräämään pois rottien ulottuvilta. Samalla ehkäistään myös omenan muumiotaudin ja omenaruven leviämistä. Lintujen ruokinta on syytä aloittaa vasta kun maa on jäätynyt tai peittynyt lumeen. Ruokinta pitää hoitaa siten, ettei ruokintapaikasta muodostu myös jyrsijöiden ravinnonlähdettä.

Rauman kaupunki aloitti rottien torjunnan keskustan alueella heinäkuun puolessa välissä ympäristöterveydenhuoltoon tulleiden, rottahavaintoja koskeneiden yhteenottojen runsastumisen vuoksi. Torjuntaa jatketaan syyskuun loppuun asti, minkä jälkeen tehdään päätös torjunnan jatkamisesta. Jyrsijöiden torjunnassa tärkeintä ovat ennalta ehkäisevät toimenpiteet, erityisesti jyrsijöiden ravinnon saannin vähentäminen.