Ajankohtaista

Sähköiset palvelut tukevat Rauman sosiaali- ja terveysviraston omahoitoa

Syksyllä 2016 sosiaali- ja terveysvirastossa otettiin käyttöön kuntalaisten omahoitoa tukevia sähköisiä palveluita. Näiden avulla on tietyillä potilailla mahdollisuus saada yhteys ammattilaiseen ja saada apua sairautensa hoidossa ilman vastaanottoa. Kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus selvittää terveysriskinsä ja oppia uusia asioita terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien hoidosta.

eOmahoito

Effica Omahoito tarjoaa pitkäaikaissairaille Rauman sosiaali- ja terveysviraston asiakkaille potilastietojärjestelmään integroidun sähköisen palvelun. Omahoidon käyttäminen vaatii erillisen Omahoito-sopimuksen, joka tehdään hoitavassa yksikössä hoitajan vastaanotolla. Palvelussa asiakas näkee pysyvät diagnoosi-, lääkitys- ja rokotustiedot, laboratoriotulokset, sairauden hoitosuunnitelman sekä INR-tuloksen ja Marevan-lääkitysannostuksen, joista asiakas saa myös tiedon tekstiviestillä matkapuhelimeensa. Lisäksi asiakas voi lähettää hoitajille sairauden hoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin vastataan viiden päivän kuluessa. Asiakas saa vastatusta viestistä ilmoituksen matkapuhelimeen ja vastauksen voi lukea kirjautumalla eOmahoitoon. eOmahoito on asiakkaalle henkilökohtainen ja edellyttää internetyhteyttä sekä asiakkaan varmaa tunnistamista verkkopankkitunnuksilla ennen palvelun käyttöönottoa. INR-tuloksen ja Marevan-lääkitysannostuksen välittäminen asiakkaalle tapahtuu tekstiviestillä, joten siihen ei tarvita internetyhteyttä.

Sähköinen ajanvaraus

Kansalaisen Ajanvaraus on web-palvelu kansalaisille. Sen kautta kansalainen voi tehdä, siirtää ja perua ajanvarauksia suoraan potilastietojärjestelmään ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelu vaatii vahvaa tunnistusta verkkopankkitunnuksilla.

Aikuinen asiakas voi käyttää palvelua seuraavasti:

  • Lääkärien ja hoitajien vastaanotto: uuden ajan varaus lääkärille tai sairaanhoitajalle, jos asiakas on saanut asiasta tietoa aiemmalla käynnillä.
  • Ehkäisyneuvola: uuden ajan varaus, jos asiakas on saanut infoa ehkäisyneuvolasta.
  • Naisten terveystarkastus: uuden ajan varaus jos asiakas on saanut kutsun naisten terveystarkastukseen.

Alle 12-vuotiaan huoltaja voi lapsen puolesta

  • tarkistaa ja perua ajan hammaslääkärin, suuhygienistin ja hammashoitajan vastaanotolle.

Alle kouluikäisen lapsen huoltaja voi lapsen puolesta

  • varata ajan suun määräaikaistarkastukseen, kun lapsi on saanut hammashoitolasta kehotekirjeen ajan varaamiseen.
  • varata ajan lastenneuvolaan, kun huoltaja on saanut infoa asiasta omalta terveydenhoitajaltaan.


Tekstiviestimuistutus

Hammashoitoon varatuista ajoista pääsääntöisesti muistutetaan tekstiviestillä. Muistutusta ei tarvitse tilata erikseen, vaan se lähetetään automaattisesti vastaanottoaikaa edeltävänä päivänä. Jos aika on varattu maanantaille, muistutus lähetetään edellisenä perjantaina.

Duodecim Sähköinen terveystarkastus ja -valmennusohjelmat sekä eOmahoitokirjasto

Duodecimin omahoitopalvelut ovat Rauman kaupungin asukkailleen tarjoamia sähköisiä palveluita, joihin pääsee kaupungin nettisivuilta. Terveystarkastuksen avulla voidaan luotettavasti arvioida, miten elämäntavat vaikuttavat elinikään ja riskiin sairastua. Arvio terveydestä sekä hyvinvoinnista perustuu tutkimustuloksiin, joita on saatu seuraamalla kymmenien tuhansien suomalaisten terveydentilaa monen kymmenen vuoden ajan. Terveystarkastuksen tuloksen perusteella voi valita sopivan valmennusohjelman. eOmahoitokirjasto on tarkoitettu omatoimisen hoidon tueksi sekä niille, jotka tavoittelevat terveysriskien vähentämistä elintapojen muutoksilla. eOmahoitokirjasto sisältää havainnollisia sairaus- tai aihekohtaisia tietopaketteja, jotka sisältävät verkkokursseja, videoita sekä artikkeleita.