Ajankohtaista

Sammallahdenmäki 20 vuotta UNESCOn maailmanperintökohteena – tutustu juhlavuoden kesäohjelmaan

Sammallahdenmäki

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Rauman Lapissa sijaitseva pronssikautinen hautaröykkiöalue Sammallahdenmäki nimettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Nykyisin kohteelle tehdään vuosittain noin 10 000 käyntiä. Heinä-elokuussa on suurin sesonki, ja kuukauden aikana käyntejä kertyy yli 2000. Opastetuilla kierroksilla käy vuosittain 20–30 ryhmää, joista noin puolet ovat koululaisryhmiä.

Sammallahdenmäen parissa tehdyssä työssä on mukana paljon paikallisia. Pronssikauden elävöittämiseen keskittynyt Perinneyhdistys Keritys ry perustettiin Lapissa heti maailmanperintökohteeksi nimeämisen jälkeen. Lisäksi maailmanperintöalueen oppaissa toimii useita paikallisia. Nykyisin Rauman kaupunki vastaa kohteen konkreettisesta hoidosta, kuten kävijäpalveluista ja rakenteista.

Sammallahdenmäen juhlavuoden kesäohjelma valmis

Juhlavuoden erikoisohjelma rakentuu luontohyvinvoinnin ympärille. Ohjelmasta löytyy muun muassa metsäjoogaa, taijia ja luontohyvinvointiretki. Lisäksi päästään tutustumaan alueen luontoon ja arkeologiaan erikoisopastusten myötä. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta osaan tulee ilmoittautua ennakkoon.

Kesäopas päivystää Sammallahdenmäellä heinäkuussa arkipäivisin klo 11–17. Heinä-elokuussa torstaisin jatkuvat myös opastetut bussiretket Raumalta. Linja-auto lähtee klo 13 Poroholman leirintäalueelta rantatalon P-alueen edustalta, noin klo 13.10 Savilanpuiston tilausajolaiturilta ja paluu on noin klo 15.30 Raumalle. Paikan päällä kierretään oppaan johdolla kohteen mielenkiintoisimmat muinaisjäännökset ja tarinat. Retken hinta on 10 e/hlö, hintaan sisältyy bussikuljetus ja opastus.

Sammallahdenmäki on mukana Porin SuomiAreenassa 15.–17.7. yhdessä Suomen muiden UNESCOn maailmanperintökohteiden kanssa. Paneelikeskustelu ’Löydä ja opi oma maailmanperintösi’ järjestetään Porin kaupungintalon pihalla maanantaina 15.7. klo 13–14. Keskiviikkona 17.7. järjestetään Porista opastettu bussiretki Sammallahdenmäelle. Retki alkaa klo 13 ja päättyy Poriin noin klo 17. Maksuttoman lipun bussiretkelle saa ainoastaan vierailemalla Suomen maailmanperintökohteiden telttapaikalla.

Rauman Pitsiviikon ohjelmaan kuuluvat Metsärunojamit. Runojamit ovat Sammallahdenmäen metsissä sunnuntaina 21.7. klo 18. Metsärunojamien järjestämistä on tukenut lappilainen Gustaf Lundénin säätiö.

Kesäkauden päätteeksi Sammallahdenmäki on myös yksi suunnistuspiste Lapin löylypäivien yrityssuunnistuksessa.

Syksyllä järjestetään Sammallahdenmäki 20-vuotta juhlaseminaari Raumalla. Seminaarin järjestämistä on tukenut Museovirasto Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämisavustuksella.

Sammallahden mäen juhlavuoden kesätapahtuma myös tapahtumakalenterissa.