Ajankohtaista

Satakuntaa koskevat koronalinjaukset kiristävät myös Rauman suosituksia

Keltainen huutomerkki turkoosilla Rauma-tunnustaustalla.

Kaupunginjohtaja Luukkonen peräänkuuluttaa vastuullisuutta

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tiedotti torstaina 26.11., että koko Satakunta on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on huolestunut Satakunnan ja erityisesti Rauman tilanteesta. Koko Satakunnassa ilmaantuvuusluku on 21,8 ja Raumalla 51,0. Pelkän ilmaantuvuusluvun perusteella Rauman voidaan katsoa lähestyvän leviämisvaihetta.

– Nyt meidän pitää tehdä ryhtiliike, kuten pääministeri Sanna Marin on kehottanut. Kenelläkään ei ole varaa olla välinpitämätön. Maskittomia ihmisiä on aivan liian paljon liikkeellä esimerkiksi kaupoissa. Joillakin on toki siihen pätevä syy, mutta ei näin monilla. Tarpeetonta matkustamista ja tilaisuuksiin osallistumista pitää nyt välttää, Luukkonen pohtii.

– Onneksi tartunnat ovat Raumalla olleet hyvin jäljitettävissä ja tartunnan lähde tiedetään valtaosassa tapauksista, Rauman tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall toteaa.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä antoi koko Satakuntaan laajan maskisuosituksen. Myös yksityis- ja yleisötilaisuuksien sekä harrastustoimintojen rajoituksia tiukennetaan. Uudet suositukset ja ohjeistukset otetaan käyttöön Satakunnassa maanantaista 30.11. alkaen.

Rauman kaupungin koronasuositukset perustuvat alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän linjauksiin. Uusia suosituksia ei tullut kovin paljon, koska Rauma oli jo ennestään määritelty kiihtymisvaiheen kunnaksi ja suosituksia oli tiukennettu jo aiemmin. Alueellinen työryhmä laajensi yli 15-vuotiaiden vahvaa maskisuositusta julkisissa sisätiloissa koskemaan myös toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Suositus koskee myös korkea-asteen oppilaita mahdollisen lähiopetuksen osalta.

Alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan vain varhaiskasvatuksessa henkilöstö voi korvata maskin tarvittaessa visiirillä. Visiiriä saa käyttää myös erityislasten kanssa toimiessa. Muussa toiminnassa, kuten esimerkiksi perusopetuksessa ja lukiossa, kirjastoissa sekä asiakaspalvelutehtävissä henkilökunta käyttää kasvomaskia julkisissa sisätiloissa. Tämä ohje perustuu valtakunnallisen terveysviranomaisen näkemykseen maskin ja visiirin suojaavuuden eroista.

Valtakunnallisen terveysnäkökulmat huomioivan suosituksen vuoksi Rauman kaupungilla työskentelevä henkilöstö siirtyy käyttämään maskia visiirin sijasta. Tästä Rauman kaupungin henkilöstö saa tarkemmat ohjeet maanantaina. Rauman kaupunki toivoo, että myös alueen muut toimijat noudattaisivat opetustoiminnassa ja asiakaspalvelussa valtakunnallista maskisuositusta.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Satu Helin puolestaan muistuttaa, että sairaalan osastoilla ja kaikissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä vierailevien henkilöiden odotetaan noudattavan yksiköiden suojainohjeita läheistensä ja henkilökunnan terveyden turvaamiseksi. Omaisen luona oltaessa ei ole luvallista poistaa maskia ja kahden metrin turvavälin tulee toteutua.

Yksityistilaisuuksien ja harrastustoiminnan ohjeistukset tiukentuvat

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä antoi myös suosituksia, jotka koskevat muun muassa yksityistilaisuuksien osallistujamäärää, ylioppilasjuhlia, joukkueurheilua ja kontaktilajien kilpailutoimintaa.

Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavan Raumallakin enintään 20 henkilöön nykyisen 50 henkilön sijaan. Osallistujien joukossa voi olla enintään viisi henkilöä samasta työyhteisöstä. Viiden henkilön enimmäismäärä koskee myös työpaikkojen sisätiloissa järjestettäviä yksityistilaisuuksia.

Leviämisvaiheen alueilta saapuvien vieraiden kutsumisessa tulee käyttää harkintaa. Oppilaitosten järjestämissä syksyn ylioppilasjuhlissa tulee noudattaa turvavälejä ja vahvaa maskisuositusta sekä huomioida hygieniaohjeet. Osallistujat on syytä rajata oppilaisiin, koulun henkilökuntaan ja esiintyjiin.

– Rauman Lyseon lukion ylioppilasjuhlassa noudatetaan annettuja ohjeistuksia ja tilaisuus esitetään livelähetyksenä kaupungin YouTube-kanavalla 5.12., sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander kertoo.

Ei pelimatkoja muille alueille

Tartuntatautityöryhmä suosittaa joukkueurheilun ja kontaktilajien kilpailutoiminnan rajaamista vain omalle alueelle. Rajoitus ei kuitenkaan koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason tai I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa tai kansainväliselle tasolle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Minkäänlaista tarpeetonta matkustamista ei suositella leviämisvaiheen maakuntiin.